Prijem za učesnike VIII Međunarodnog festivala folklora ''Lala''

Po osmi put, tradicionalno u okviru manifestacije "Dani piva", održava se Međunarodni festival folklora "Lala". Ove godine u Zrenjaninu su se okupili učesnici iz Francuske (ansambl "Le pont d' Alanson" iz grada Alansona), Mađarske ("Taban" iz Bekeščabe), Rumunije ("Padureanca" iz Deve), Bosne i Hercegovine ("Doboj" iz Doboja) i domaćini, KUD "GIK Banat - Pionir" iz Zrenjanina. 
 
Festival se održava svake večeri na sceni "Sima Cacin", u Tiršovoj ulici, a uz pojedinačne i zajedničke nastupe svih učesnika, kao i gostovanja ansambala u susednim opštinama, trajaće do nedelje, 29. avgusta.  
 
      
 
Učesnike festivala juče je, u Gradskoj bašti, primio predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton. Obraćajući se predstavnicima svih ansambala, Marton je rekao da njihovo učešće na festivalu i prisustvo na "Danima piva" daje na značaju manifestaciji, ali i samom Gradu Zrenjaninu, kom imponuje toliki broj gostiju iz inostranstva. On je gostima predočio da su došli u jednu multietničku i multikulturalnu sredinu, gde nije važno ko kojim jezikom govori i u koju crkvu ide.
- I ovaj festival folklora jedan je od dokaza da naša sredina ima bogatu kulturnu ponudu, koju smo predočili u kanidaturu grada za "Evropsku prestonicu kulture" 2020. godine. Svojim učešćem na festivalu i vi ćete dati doprinos ostvarenju tog našeg cilja – rekao je predsednik zrenjaninske Skupštine pozdravljajući goste, koji su na prijem stigli u živopisnim nošnjama svojih sredina.
 
      
 
Goste je pozdravio i sekretar Saveza kulturno-umetničkih društava Grada Zrenjanina i jedan od organizatora Festivala "Lala", Stanko Šajtinac. On je posebno pozdravio goste iz Francuske, čiji predstavnici po prvi put učestvuju na nekom folklornom festivalu u Zrenjaninu, a stigli su iz malog grada Alansona, u Normandiji. Po prvi put su na festivalu i članovi KUD "Doboj", dok je folklorni ansambl iz rumunskog grada Deva, smeštenog u zapadnom delu Rumunije, na oko 150 km od Temišvara,  redovan gost na festivalu. Učešće gostiju iz Bekeščabe, istakao je Šajtinac, biće prilika za intenziviranje kulturne saradnje između dva bratska grada i dogovore o novim susretima.   
 
 
Kao i svake godine, živopisni festival folklora privlači pažnju velikog broja naših sugrađana i gostiju "Dana piva", koji, iz večeri u veče, ispunjavaju prostor u Tiršovoj ulici i toplo pozdravljaju nastupe svih ansambala.