Sanacija deponije neophodna

Sanacija gradske deponije je posao koji se u što skorije vreme mora uraditi, ali se istovremeno mora podići ekološka svest građana Zrenjanina, rekao je danas zamenik gradonačelnika Goran Kaurić prilikom obilaska gradske deponije.
- Pojavu neprijatnih mirisa u gradu uzrokovale su padavine, velike i nezabeležene u ovo doba godine, a koje su kasnije za posledicu imale povećanje količine gasova koje je vetar nosio u grad. Razgovarao sam sa nadležnim u JKP Čistoća i zelenilo i inspektorima,  i kao jedan od zaključaka jeste da se mora podhitno mora pribeći sanaciji deponije. To je ozbiljan zahvat, a pri tom, ta sanacija mora biti urađena po evropskim i ekološkim standardima. Posebno iz razloga što je deponija izuzetno blizu jednom delu grada. Sanacija bi se morala početi u narednih godinu dana, a s druge strane moramo preduzeti mere kako ubuduće ne bi dolazilo do širenja neprijatnih mirisa kao što je to slučaj ovih dana. Mi generalno imamo problem sa odlaganjem smeća koje se, evidentno je, povećava iz dana u dan. Regionalna deponija će biti konačno rešenje, ali do do tada moramo ozbiljnije shvatiti da je rad na deponiji veliki posao i da njeno održavanje iziskuje mnogo stručnih kadrova – kazao je Kaurić.

 


On je naglasio da ekološka svest građana mora biti mnogo veća, posebno kada znamo da je mnogo onih koji smeće odlažu van kontejnera.
- Imao sam priliku da vidim da i ovde izbacuju smeće van deponije, što nam nije na čast. Time bi inpektori morali mnogo više da se pozabave, a moja poruka jeste da sačuvamo sredinu, jer ne možemo očekivati da je drugi čuva – dodoa je Kaurić naglasivši da se određeni projekti koje grad finansira odnose na podizanje svesti kod mladih ljudi.
Tehnički direktor JKP «Čistoća i zelenilo», Dušan Jankov ponovio je da je širenje neprijatnih mirisa nastalo zbog povećanog režima rada buldožera kojirade na razgurivanju smeća.
- To se mora uraditi, a čim se to radi emituju se neprijatni mirisi. Za razliku od prethodnih dana sada situacija mnogo bolja, i ne bi trebalo da se pojavljuje miris kao prošle nedelje – naveo je Jankov.

 


I on kaže da se sanacija 7 od ukupno 20 hektara deponije mora uraditi što pre, a da je ta zo projekat urađen prošle godine.
- U toku je priprema javne nabavke i kada se izabere ponuđač krenuće se u realizaciju. Grad je već odobrio neka sredstva, i ove godine očekujemo prve radove, odnosno građevinski deo, dovođenje sloja zemljišta, kasnije i ograđivanje, i ocedne bunare, sve po evrpospkim standardima, a na to nas obavezuje i zakon o upravljanju čvrstim otpadima – objasnio je Jankov.
Predračunska vrednost kompletne sanacije uz izgradnju još jedne sanitarne kasete za naredni period od 3 godine iznosi 236 miliona dinara. Od toga, 60 odsto obezbediće Grad, a  40 odsto pokrajina.