Obeležen Dan mentalnog zdravlja

Povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja (10. oktobar), Biskupijski Caritas u Zrenjaninu od 9. do 25 oktobra organizuje niz aktivnosti, a u kampanji učestvuju ili su je podržali, stručnjaci psihijatrijskog odeljenja zrenjaninske Opšte bolnice "Dr Đorđe Joanović", Centar za socijalni rad Grada Zrenjanina, Osnovna i srednja škola "9. maj", kao i nevladine organizacije Humanitarni centar "Duga” i Opštinsko društvo za MNRO.
U sklopu kampanje u subotu je postavljen štand na Trgu slobode i deljen je promotivni materijal na temu destigmatizacije mentalno obolelih, dok je u Kulturnom centru ostvarena promotivno, prodajna izložba likovnih radova članova iz grupe za samopomoć pod nazivom "Iskrice duha” Humanitarnog centra „Duga”.

 


Prema rečima koordinatora kampanje Halmai Tibora, cilj kampanje je destigmatizacija mentalno obolelih, podsticanje njihovog vaninstitucionalnog lečenja kod osoba gde je to moguće, kako bi se njihova resocijalizacija ubrzala.
- Delujemo na svest građana i da prihvatimo one sugrađane koji imaju mentalne smetnje, važno je da oni osete da su deo društva i važni za nas, a na taj način ćemo i njima pomoći da imaju smisao života – rekao je Halmai.
Kampanju je podržao i Grad Zrenjanin, a zamenik gradonačelnika Goran Kaurić je ispred Gradske uprave istakao da je veoma bitno da se Dan mentalnog zdravlja promoviše 365 dana u godini i da ljude sa ovakvim oboljenjem ne treba odbaciti. 
U sklopu kampanje, 25. oktobra u velikoj sali NVO centra u ulici Makedonskoj 11, s početkom od 18 sati, biće postavljena izložba crteža i radova članova iz grupe za samopomoć, a zatim će predavanje održati dr Ružica Kneževič, psihoterapeut Opšte bolnice "Dr Đorđe Joanović" u Zrenjaninu.