Grad Zrenjanin u projektu GTZ ''Unapređenje upravljanja zemljištem na nivou lokalnih samouprava u Srbiji''

Gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov juče je u Beogradu potpisao Memorandum o razumevanju, na osnovu kog je Grad Zrenjanin pristupio realizaciji projekta  "Unapređenje upravljanja zemljištem na nivou lokalnih samouprava u Srbiji". Projekat sprovodi nemačka organizacija za tehničku saradnju (GTZ), u saradnji sa Vladom Republike Srbije i konsultatskom firmom Ambero-Icon konzorcijum. Za učešće u projektu odabrano je 13 gradova i opština, a osim Zrenjanina, sporazum su potpisali predstavnici Čačka, Despotovca, Kladova, Kragujevca, Kraljeva, Majdanpeka, Niša, Novog Sada, Smedereva, Subotice, Užica i Valjeva.
 
 
Ove sredine treba da, tokom narednih šest godina, od nemačkih stručnjaka nauče kako da na najbolji način iskoriste građevinsko zemljište, pravedno procene njegovu vrednost, ili na njemu rešavaju komplikovane imovinske odnose. Projekat je modifikovan za svakog od učesnika, a u slučaju Grada Zrenjanina on nosi naziv "Izrada lokalnog sistema procene vrednosti zemljišta". 
 
Cilj projekta u Zrenjaninu jeste razvijanje lokalnog sistema procene vrednosti zemljišta, primenom standardizovanih metoda procene, i izrada odgovarajuće baze orijentacionih vrednosti cena zemljišta i nekretnina. U realizaciji navedenog primenila bi se GIS tehnologija (Geografski Informacioni Sistem). Kroz osnivanje komisije za procenu vrednosti zemljišta, stvaranje zbirke realizovanih prodajnih cena nekretnina i objavljivanje mape vrednosti zemljišta, lokalna administracija i građani trebalo bi da dobiju pristup objektivnim cenama zemljišta i cenama za najam i zakup, na čije formiranje ne bi uticali javni interesi. 
 
      
 
Govoreći o značaju projekta za Grad Zrenjanin, gradonačelnik dr Mileta Mihajlov istakao je da, učešćem u ovim aktivnostima, Zrenjanin održava korak u društvu lidera u privlačenju investicija u našoj zemlji. 
- Očekujemo da, zahvaljujući ovom projektu, dođemo do efikasnijeg upravljanja građevinskim zemljištem, a kada to povežemo sa GIS-om, u čiju smo izradu takođe krenuli, to će omogućiti kako potencijalnim investitorima, tako i svim zainteresovanim građanima, da u svakom trenutku znaju koje im zemljište stoji na raspologanju, u kojim delovima grada, i kakva je njegova orijentaciona cena. Implementacija ovog projekta omogućiće bržu i bolju komunikaciju, tržišnu orijentaciju i poslovanje u oblasti građevinskog zemljišta – rekao je dr Mihajlov.  
 
 
Memorandum o razumevanju sa predstavnicima gradova i opština potpisali su  ministar životne sredine i prostornog planiranja Vlade Republike Srbije Oliver Dulić i direktor kancelarije GTZ Uve Štumpf, a svečanosti je prisustvovao i zamenik ambasadora Republike Nemačke Hans Urlih Zudbek.