Kaurić u poseti rasadniku ''Dijamant Agrara''

Zamenik gradonačelnika Goran Kaurić posetito je danas rasadnik "Dijamant Agrara", u Ulici Žarka Zrenjanina i tom prilikom ocenio da je reč o još jednom primeru dobre privatizacije.
- "Dijamant Agrar" dobro vodi posao, proširuje proizvodnju, a čujem da su i pored teške godine ipak imali dobru proizvodnju, gotovo rekordnu, od preko sto vagona jabuka. Proizvodnja se odvija na preko 140 hektara pod plantažama i ovo je prava priča koju grad mora prepoznati i da zajedno sa menadžmenom izvrši podsticaj proizvodnje ka republičkim i pokrajinskim ministarstvima. S druge strane, individualni proizvođači koji imaju nameru, ili se bave voćarstvom u ovakvoj firmi imaju podršku i lakši plasman i prodaju svojih proizvoda – rekao je Kaurić, napominjući da je značajno i to što se veći deo voća izvozi na rusko tržište.

 


Direktor rasadnika Radica Tomić kaže da je "Dijamant Agrar" poljoprivredno preduzeće koje se bavi ratarskom, poljoprivrednom i stočarskom proizvodnjom, a poslovna jedinica "Rasadnik"  isključivo voćarskom i rasadničkom proizvodnjom.
- Proizvodimo sadnice voća, a kada je reč o voćarstvu najviše proizvodimo jabuku, višnju i kajsiju. Višnja je prethodnih 4 do 5 godina imala rekordne prinose i plasirana je na strano tržište. Kada je reč o jabukama, ovo je jedna od teških godina, ali za nas ipak dobra, jer smo dobrom tehnologijom uspeli da sačuvamo kvalitet jabuke, tako da imamo 80 odsto prve klase. Imali smo prinos od oko 100 vagona koji će biti plasirani za izvoz i naše tržište, velike mega markete – objasnio je Tomić.
Na rasadniku je zaposleno 20 radnika, a na sezonskim poslovima ovih dana angažovano je još oko sedamdesetak radnika.