Poseta Nezavisnom udruženju penzionera javnih službi

Nezavisno udruženje penzionera javnih službi u Zrenjaninu organizacija je koja se aktivno zalaže za poboljšanje uslova života i materijalnog položaja svojih članova, ali i želi da konstruktivnim predlozima i akcijama utiče na izmene zakonske regulative u oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja, zaključeno je tokom današnje posete ovom sindikalnom udruženju predsednika Skupštine grada Zrenjanina Aleksandra Martona i predsednika skupštinskog Odbora za preduzetništvo Vladimira Miloševa. 
 
 
Govoreći o razlozima današnje posete, predsednik zrenjaninske Skupštine naveo je da se radi o udruženju koje ostvaruje živu humanitarnu delatnost i da lokalna samouprava želi da pomogne njegov rad, pa mu je nedavno omogućilo da se preseli u kancelariju u centru grada.
- Solidarnost ove vrste u našem društvu mora da postoji i zato se nameće potreba za zajedničkim aktivnostima, jer je činjenica da samo zajedno možemo da realizujemo neke značajnije akcije – istakao je Aleksandar Marton.  
 
Predsednik Nezavisnog udruženja penzionera javnih službi Srbije u Zrenjaninu Jelenko Krajovan podsetio je da je ovo udruženje, doskorašnji Sindikat penzionera "Nezavisnost", svoje stavove predočilo i ministru rada i socijalne politike u Vladi Republike Srbije, Rasimu Ljajiću.
- Naš zahtev je da raspon prosečne i najviše penzije treba da bude najviše jedan prema tri, a sada je jedan prema 3,8, kao i da se penzije povećavaju linearno. Takođe, tražimo da se imovina Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja, poslovni prostor i banjska odmarališta, umesto Savezu penzionera vrate Fondu, jer nam nije u interesu da opterećujemo državni budžet. Po nama, treba ukinuti i nacionalne penzije, jer su i radnici svih drugih zanimanja doprinosili razvoju i afirmaciji celokupnog društva, a ne samo umetnici ili sportisti – naveo je Krajovan. 
 
 
- Ovi zahtevi upućeni su na pravu adresu i mi, ispred lokalne samouprave, zaista samo možemo da apelujemo na državne organe da se pozabave ovom problematikom. Tokom susreta sa narodnim poslanicima iz ovog regiona možemo razgovarati i o načinu na koji bi se oni odredili prema ovim pitanjima. Svakako da je položaj penzionera nešto što je važno i moguće je da ćemo u narednom periodu porazgovarati s našim predstavnicima u Beogradu na tu temu – dodao je Aleksandar Marton. 
 
Tokom razgovora saznalo se i da je Sindikat penzionera "Nezavisnost" izvršio transformaciju i prešao u Nezavisno udruženje penzionera javnih službi Srbije, a razlozi za to su, kako je naveo Krajovan, programski i socijalni, koji se ogledaju u zalaganju za poboljšanjem životnog standarda i zdravstvene zaštite penzionerske populacije.