Lokalna samouprava uključena u rešavanje problema meštana Elemira

Podzemne vode u Elemiru nisu bile ovakve godinama unazad, a lokalna samouprava ne može biti ravnodušna i ostaviti ljude u nevolji, zbog toga se svi aktivno moramo uključiti u rešavanje problema, rekao je danas gradonačelnik dr Mileta Mihajlov na sastanku sa meštanima tog sela čije su kuće oštećene.
- Do sada je organizovano kopanje kanala kroz bašte i ulice kako bi suvišnu vodu sa ovih terena sproveli na lokacije koje su stručnjaci predvideli. Lokalna samouprava ulaže sredstva, a posao izvodi preduzeće VP "Srednji Banat"  sa čijim smo stručnjacima u neprestalnom kontaktu. Do sada je palo osam kuća, mnoge su ugrožene, a ljudi su ostali bez krova nad glavom. Taj problem moramo da rešimo – rekao je gradonačelnik.

 

 

Na njegov predlog, kako se danas moglo čuti, UO "Naftne rente" izdvojio je 2 miliona dinara koji će uz pomoć komisije za elementarne nepogode biti raspoređeni za kupovinu građevinskog materijala kako bi se šteta na kućama sanirala, a one privele nameni.
- Inspekcije izašle na teren, urađena je procena štete, snimljeni objekti, a uključen je i Centar za socijalni rad. Svi oni koji imaju problem nastao zbog podzemnih voda mogu se javiti toj instituciji – rekao je Mihajlov.
Predsednik UO "Naftne rente" Pero Pilipović kaže da su "Naftne rente" sada izdvojile 2 miliona dinara, ali daće taj iznos, ukoliko se ukaže potreba, biti i veći.
Tibor Vaš, predsednik gradske Komisije za elementarne nepogode, istakao je da su i druga naselja na teritoriji Grada u sličnoj situaciji i podsetio da je od podzemnih i ostalih elementarnih nepogoda prošle godine naneta velika šteta.

 


- Zašto je to tako stručnjaci će dati odgovor, a naše je da uradimo ono što je u našoj moći. Vodoprivredno preduzeće "Srednji Banat" dobro radi svoj posao, brzo su reagovali, ali činjenica je da problem tek nastaje, jer, prema proceni stručnjaka, marta ili aprila tek će biti ovećan nivo podzemnim vodama – kazao je Vaš ukazujući da se određeni koraci preduzimaju i prema višim institucijama od kojih se takođe očekuje pomoć.
Predsednik Saveta mesne zajednice Elemir Miloš Ranisavljev kaže da je toj mesnoj zajednici od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo odobreno tri miliona dinara za odvođenje atmosferskih voda, što je od izuzetnog značaja.