Osuda grafita s porukama mržnje

Na više fasada u samom centru Zrenjanina, kao i u  okolnim ulicama, osvanuli su grafiti sa porukama mržnje, pojedini čak takve veličine da su, praktično, uništili fasade. Pojavu grafita osudili su zamenik zaštitnika građana Trajan Pankarićan, gradonačelnik dr Mileta Mihajlov i predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton, ujedno pozivajući nadležne službe da što pre pristupe uklanjanju grafita.
 
Trajan Pankarićan navodi da na više mesta na teritoriji grada Zrenjanina, pa i na zgradi Srednje poljoprivredne škole (bivša zgrada Medicinske škole), preko puta sedišta Komunalne policije Zrenjanin, stoji ispisana poruka "Srbija Srbima".
"Malo dalje, na zgradi "Kapetanije" stoji ispisana poruka "Bolje naši ikad, nego Francuz nikad" i sa primerima bi se moglo nastaviti.
Francuz je, naravno, Bris Taton, a umesto "Francuz" sutra može stajati Albanac, Rom, Bošnjak .... i svako ko se na bilo koji način i po nečemu razlikuje.
Nema sumnje da ovakve i slične poruke predstavljaju poruke mržnje koje duboko vređaju ljudska prava i ljudsko dostojanstvo i sigurno ne mogu biti vrednosni okvir primeren jednom demokratskom društvu i tolerantnoj sredini. Iz tih razloga ovakve i slične poruke ispisane na našim ulicama moraju biti uklonjene od strane nadležnih službi lokalne samouprave (inspekcije, komunalna policija) i očekujemo da će nadležni organi grada Zrenjanina brzo preduzeti adekvatne mere.
Takođe, podsećamo i državne organe da njihova najvažnija obaveza treba da bude zaštita osnovnih ljudskih prava i ljudskog dostojanstva a to, u slučaju ispisivanja ovakvih poruka, podrazumeva i pronalaženje i kažnjavanje počinilaca i podstrekača ovih i sličnih dela i konstantno ukazivanje na anticivilizacijski i retrogradni karakter ideja koje se propagiraju ovakvim porukama." – poručuje u saopštenju zamenik zaštitnika građana Zrenjanina Trajan Pankarićan. 
 
U zajedničkom saopštenju, gradonačelnik dr Mileta Mihajlov, i predsednik Skupštine grada, Aleksandar Marton, poručili su da ovakvi pojedinačni ispadi nisu prava slika Zrenjanina, koji je tolerantna i multikulturalna sredina, čiju su principi pluralizam, zaštita ljudskih prava i poštovanje bogatstva raznolikosti.
"Pozivamo nadležne komunalne službe da uklone govore mržnje, i apelujemo na organe reda da kazne one koji promovišu nasilje, ugrožavaju prava ljudi, uništavaju tuđu imovinu i ruže naš grad. Ističemo da je Zrenjanin otvorena zajednica, u kojoj su svi građani ravnopravni, bez obzira na nacionalnost, boju kože ili pol, i ovakvi incidenti nas opominju da je potrebno apsolutno jedinstvo kada je u pitanju odbrana najvažnijeg ljudskog prava - prava na život" – ističu dr Mileta Mihajlov i Aleksandar Marton.
 
Podsetimo, Viši sud u Beogradu je proglasio krivim napadače na navijača "Tuluza", francuskog državljanina Brisa Tatona, koji je bio u poseti prestonici Srbije, i osudio četrnaestoricu njih na ukupnu kaznu od 240 godina zatvora.