Sećanje na Vojislava Despotova

Polaganjem venaca na spomen-ploču na njegovoj rodnoj kući u Vidakovićevoj ulici i evociranjem uspomena na Vojislava Despotova, juče je obeležena 11. godišnjica od smrti ovog znamenitog pesnika, esejiste, pripovedača i prevodioca. Vence su položili predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton i zamenik predsednika Skupštine Predrag Jeremić, kao i predstavnici Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin".
 
 
Obraćajući se prisutnim članovima porodice i poštovaocima dela Vojislava Despotova, PR Gradske narodne biblioteke Jelena Đorđević rekla je, između ostalog, da je Despotov za svog života, kao i danas, ostao sinonim za novo i neočekivano u književnosti, baveći se na poseban način savremenim svetom i njegovom kulturom. Predsednik zrenjaninske Skupštine, Aleksandar Marton, rekao je da će jedna od ulica u naselju "Berbersko" uskoro poneti ime Vojislava Despotova, kao i da će, zahvaljujući njegovom delu, i kandidatura Zrenjanina za "Evropsku prestonicu kulture" 2020. godine dobiti na značaju i "težini". 
 
- Način na koji je stvarao može se slobodno svrstati među savremene evropske tokove u književnosti. Uz Todora Manojlovića, Despotov je još jedan autentični predstavnik novog i modernog u našoj književnosti, koji je duh Evrope prenosio na malog čoveka, sagledavajući njegove probleme i civilizacijske potrebe – istakao je Marton tokom jučerašnjeg skupa. 
 
              
 
Rođen 1950. godine u Zrenjaninu, oslonjen na poetiku bitničke generacije i potkulturu roka, Despotov je već ranom pesničkom zbirkom "Prvo tj. pesmina slika reči" objavljenom 1972. godine "kosim jezikom", sofisticiranom ironijom i samoironijom stekao potpuno samosvojan status u okviru domaće neoavangarde.
 
Objavio je 16 zbirki poezije, eseja, pripovedaka i romana, s engleskog, nemačkog i slovenačkog jezika preveo je dvadesetak knjiga Keruaka, Barouza, Ferlingetija, Deblina, Brehta, Kermaunera, Zagorižnika, Hanžeka…Autor je i više od dvadeset radio i TV drama. Preminuo je 19. januara 2000. godine u Novom Sadu.
 
 
Gradska narodna blioteka "Žarko Zrenjanin" izdavač je izabranih dela Vojislava Despotova: Sabrane pesme (2002.godina), Vruć pas i drugi eseji (2003.), Romani (2004.), Čekić tautologije (2005.), kao i zbornika radova Književnost Vojislava Despotova koji sadrži radove koji su proistekli iz simpozijuma posvećenog Despotovu, održanog 3. novembra 2004. godine.