Delegacija Zrenjanina posetila Opštinu Bor

Delegacija Grada Zrenjanina posetila je u petak, 12. februara, Opštinu Bor.  Bio je to prvi susret predstavnika dve lokalne samouprave u okviru realizacije projekta "Susedstvo - afirmacija multikulturalizma i saradnje na opštinskom nivou u zemljama zapadnog Balkana". Uz finansijsku podršku Evropske komisije, projekat će trajati dve godine i biće realizovan u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji, s ciljem da se u što većoj meri zadovolje potrebe nacionalnih manjina u lokalnim zajednicama.
 
U sastavu naše delegacije bili su predsednik Skupštine grada, Aleksandar Marton, njegov zamenik, Predrag Jeremić, i član Gradskog veća zadužen za regionalnu saradnju, Tibor Vaš. Oni su u Boru razgovarali sa zamenikom predsednika opštine, dr Žikom Golubovićem, članom Opštinskog veća, Nihadom Mislimoskim i predstavnicima tamošnjeg Saveta za međunacionalne odnose. 
 
 
Kako je obostrano istaknuto, u multinacionalnim sredinama važno je funcionisanje saveta za međunacionalne odnose, i u tom smislu poželjna je razmena pozitivnih iskustava iz svih lokalnih samouprava, učesnica u ovom projektu. Osim Zrenjanina i Bora, iz Srbije je učešće u projektu uzela opština Bujanovac, dok su iz regiona u projekat uključene lokalne samouprave Pule, Vodnjana i Umaga (Hrvatska), Banja Luke, Tuzle i Prijedora (BiH). 
 
Predsednik zrenjaninske Skupštine Aleksandar Marton očekuje da će saradnja Zrenjanina i Bora biti proširena i na druge oblasti.
- Obe sredine nekada su bile značajni industrijski centri i devedesetih godina prošlog veka, nažalost, doživele sličan privredni sunovrat. Sada je prilika da razgovaramo o mogućnostima privrednog oporavka i saradnje na tom planu. Bilo je danas reči i o učešću u projektima prekogranične saradnje sa Rumunijom, s obzirom na položaj i Zrenjanina i Bora blizu državne granice s ovom zemljom – istakao je Marton.
 
Funkcionerima Opštine Bor upućen je poziv za posetu Gradu Zrenjaninu, koji  su oni sa zadovoljstvom prihvatili, tako da se može očekivati skori nastavak započetih razgovora.