Međunarodni dan maternjeg jezika

Povodom 21. februara, Međunarodnog dana maternjeg jezika (International Mother Language Day), koji su Ujedinjene nacije proglasile 1999. godine, i koji se obeležava širom sveta u cilju promovisanja jezične i kulturne različitosti, predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton izdao je saopštenje sledeće sadržine:
 
"U Zrenjaninu se, istovremeno, može čuti razgovor na srpskom, mađarskom, slovačkom, rumunskom, ali i na drugim jezicima čiji pripadnici žive u ovoj sredini. Pravo na upotrebu maternjeg jezika u privatnom i javnom životu neotuđivo je pravo svakog pripadnika nacionalnih zajednica, ali je privilegija za svakoga da poznaje i jezik svog prijatelja, komšije ili saradnika na radnom mestu. To je najbolji način za čuvanje i negovanje multikulturalnosti, multietničnosti i tolerancije" – kaže se u saopštenju. 
 
Međunarodni dan maternjeg jezika ustanovljen je u znak sećanja na događaj u Pakistanu, 1952. godine. Pošto je Mohamed Ali Džinah, guverner Pakistana, proglasio Urdu jedinim zvaničnim jezikom Zapadnog i Istočnog Pakistana, narod Istočnog Pakistana (danas Bangladeša), čiji je maternji jezik Bengali, počeo je protestovati protiv ove odluke. Studenti su 21. februara organizovali masovne mirne proteste protiv ove odluke. Policija je, međutim, otvorila vatru, usmrtivši pritom više studenata.