Slavoljub Epifanić: čovek napreduje samo ako pobeđuje sebe

Gost predsednika Skupštine grada Zrenjanina Aleksandra Martona danas je bio Slavoljub Epifanić, slepi zrenjaninski sportista i aktivan učesnik u osposobljavanju slepih i slabovidih osoba za život i rad u zajednici. Neposredan povod za današnji prijem bio je nedavni sportski podvig Epifanića, koji je, kao prva potpuno slepa osoba iz Srbije, u zimskim uslovima osvojio planinski vrh Rtanj, popevši se na visinu od 1570 metara.
 
Epifanić se godinama se bavi atletikom, plivanjem i borilačkim sportovima. Državni je prvak u bacanju koplja i kugle, i državni vicešampion u bacanju diska u kategoriji invalida. Takođe, sa učiteljicom iz Zrenjanina, Aleksandrom Vukovojac, pokrenuo je inicijativu za uvođenje posebnog softvera i zvučne tastature u nastavu za slabovide i slepe osobe. Za postignute sportske rezultate, kao i za aktivno učešće u osposobljavanju slepih i slabovidih osoba za život i rad u zajednici, Slavoljubu Epifaniću je, podsetimo, pripala i Nagrada grada Zrenjanina za 2008. godinu.
 
 
Pozdravljajući ovog našeg sugrađanina koji na najbolji način dokazuje kako osobe sa invaliditetom mogu s uspehom doprinositi zajednici u kojoj žive, predsednik zrenjaninske Skupštine rekao je da se, u slučaju Epifanića, radi o podvizima koji prevazilaze lokalnu sredinu.
- Kada neko ko je slep razmišlja o usponu na jedan Kilimandžaro i priprema se za takav poduhvat, onda je to podvig u širim razmerama. Epifanić pripada našim uspešnim sugrađanima i osobama sa invaliditetom koje pomeraju granice ljudskih mogućnosti i ne zaustavljaju se pred preprekama. Ovo je poziv svima koji imaju neki invaliditet da treba da se bore, i u tome će imati i pomoć lokalne samouprave. Pokušavamo na najbolji mogući način da sarađujemo sa udruženjima koja okupljaju ova lica, a svakako da je i formiranje Saveta za osobe sa invaliditetom kvalitativan iskorak u tom pravcu – istakao je Aleksandar Marton. 
 
Slavoljub Epifanić, govoreći o usponu na Rtanj, rekao je da se radi o teškoj planini za savladavanje u zimskim uslovima i da su pred njim postojale samo dve mogućnosti – ili da nastavi do vrha ili da odustane sasvim. 
- To je, dakle, bila ona prava borba sa samim sobom i donela mi je veliku satisfakciju, u smislu da čovek može sam sebe da pobedi. Jedinstven osećaj koji sam ovom prilikom doživeo nagoni me da nastavim ovim da se bavim, jer mislim da čovek može da napreduje samo ako pobeđuje sebe. Obećali su mi podršku iz kluba ekstremnih sportova "Pozitiv" i nadam se da ću, uz njihovu pomoć, osvojiti još nekoliko planinskih vrhova, pre nego što se usudim da krenem put Kilimandžara – istakao je Epifanić. 
 
 
Što se tiče rada na stvaranju i korišćenju softvera namenjenog slabovidim i slepim osobama, dodao je da tastatura računara za slepe predstavlja jednu vrstu prelomnog trenutka u obuci ovakvih lica. 
- Svaki od polaznika zvučnu tastaturu može sam da koristi, što je meni i nekolicini mojih prijatelja dalo stimulans da nastavimo s radom. Tastatura ima 17 različitih modova i omogućava slepima da nauče raspored tastera, Brajevo pismo, koriste osnovne kompjuterske programe, zvučni bukvar za decu, dve zvučne igrice, simulaciju Brajeve mašine, čitač vesti. Softver još uvek nije završen, a jedinstven je ne samo kod nas, već i u svetu, i dobro bi nam došla podrška razvoju projekta, koju smo zatražili od Ministarstva prosvete i očekujemo odgovor s njihove strane – naveo je Epifanić.
 
Epifanić s ponosom ističe da je Zrenjaninac i da mu je drago kada u drugim sredinama čuje da se o njegovom gradu govori u pozitivnom svetlu.
- Mnogima se čini da grad, nekako, "spava", ali mislim da je jako "budan". U kontaktu sam sa ljudima iz drugih krajeva naše zemlje i okruženja i stičem utisak da govore o nama u superlativu. Puno mi je srce kada to čujem, bilo gde da se nalazim – kaže Slavoljub Epifanić.