Krenula ''Pesnička štafeta 2011''

"Pesnička štafeta", manifestacija Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin" najstarija je manifestacija u Zrenjaninu namenjena najmlađima, a zajedno sa "Zmajevim dečjim igrama" spada u manifestacije sa najdužom tradicijom u Srbiji.
 
Od prve "Pesničke štafete" koja je održana 1975. godine, u kontinuitetu, najbolji pesnici za decu bili su gostujući pesnici manifestacije: Desanka Maksimović, Ljubivoje Ršumović, Dobrica Erić, Vesna Aleksić, Mošo Odalović, Raša Popov, Duško Trifunović, Dragan Lukić, Pero Zubac, Igor Kolarov, Dejan Aleksić, Dušan Pop Đurđev i mnogi drugi.
 
 
U ponedeljak, 4. aprila, otpočela je trideset sedma "Pesnička štafeta". Ovogodišnji gostujući pesnik je Saša Božović, dečji pesnik iz Pančeva, autor pet knjiga i autor i voditelj preko trista emisija za decu. Pesme Saše Božovića uvrštene su u udžbenike, antologije, objavljivane u časopisima za decu, komponovane i izvođene na dečjim festivalima, a pesnik je i saradnik na scenariju popularne dečje emisije "Muzički tobogan".
 
Saša Božović će tokom trajanja "Pesničke štafete" predstaviti učenicima svoju pesničku zbirku i CD "Neka pesma leti" koje je za ovu priliku izdala Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin".
 
Pedeset sedam osnovnih škola Srednjeg Banata prijavilo je svoje učešće na "Pesničkoj štafeti 2011". Pored osnovnih škola na području grada Zrenjanina, učestvuju još i škole iz opštine Žitište, Sečanj, Nova Crnja, Bečej i Titel. Pesnik sa bibliotekarima Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin" putuje, gostuje u školama, bira radove učenika koji ulaze u veliko pesničko finale. Pobednički radovi biće nagrađeni i predstavljeni na završnoj svečanosti "Pesničke štafete" koja će se održati 15. aprila u Kulturnom centru Zrenjanina. Dodeljuje se ukupno 12 nagrada (6 za niže i 6 za više razrede osnovne škole).
 
U samoj manifestaciji aktivno učestvuje oko 3.000 osnovaca angažovanih u okviru takmičaskog, recitatorskog, muzičkog i dramskog izraza, dok približno 10.000 najmlađih prati kompletna dešavanja u vezi sa "Pesničkom štafetom".
 
"Pesnička štafeta" je prema svojoj osnovnoj zamisli jedinstvena manifestacija za decu na ovim prostorima, a njen cilj nije samo otkrivanje mladih talenata koji svoje stvaralaštvo predstavljaju gostujućem pesniku, već i istrajavanje na razvoju navike čitanja i približavanje pisane reči deci, u nadi da se formiraju generacije koje će postati njeni ljubitelji i poštovaoci.
Glavni pokrovitelj  manifestacije je Grad Zrenjanin.