Prstojevićevoj i Iliću preporučeno da podnesu ostavke

Odbornicima Skupštine grada Zrenjanina, Mileni Prstojević i Miroslavu Iliću, preporučeno je da podnesu ostavke na ovu funkciju – saopštio je juče Savet za praćenje primene etičkog kodeksa ponašanja funkcionera lokalne samouprave.
 
Na konferenciji za novinare, predsednik ovog tela, Vladimir Frenc, rekao je da je Milena Prstojević izabrana za odbornika Skupštine Zrenjanina 2008. godine sa izborne liste Pokreta "Ravnopravnost", a zatim je u februaru 2011. pristupila Srpskoj naprednoj stranci. Ilić je izabran za odbornika sa izborne liste Srpske radikalne stranke, da bi u junu 2010. godine pristupio Srpskoj naprednoj stranci. Savet je ocenio da je reč o grubim povredama etičkog kodeksa, jer su ovi odbornici pristupili stranci koja nije ni učestvovala na izborima.
 - Ovim odbornicima izriče se mera javnog objavljivanja Odluke o utvrđenoj povredi Kodeksa iz člana 4. stav 2. Etičkog kodeksa ponašanja funkcionera lokalne samouprave sa preporukom imenovanim da da ostavku na funkciju odbornika Skupštine grada Zrenjanina. Ovim članom regulisano je da, poštujući izbor birača, a naročito ako je izabran sa stranačke liste kandidata, izabrani funkcioner lokalne samouprave treba da izbegava da tokom svog mandata promeni stranku kojoj je pripadao u vreme izbora – saopštio je Frenc. 
 
 
On je podsetio na sličnu preporuku Saveta u slučaju odbornika Borislava Nikića, koji je takođe promenio stranku, a preporuku o podnošenju ostavke nije ispoštovao. Kao nešto blažu povredu Kodeksa, Frenc je ocenio napuštanje stranke od strane odbornika i prelazak u status samostalnog odbornika, što je takođe bio slučaj u zrenjaninskoj Skupštini. 
 
Predsednik Saveta najavio je i da će u zgradi Gradske uprave uskoro biti postavljeni sandučići u koje će građani moći da ubacuju predstavke, ukoliko misle da je došlo do neke povrede etičkog kodeksa od strane funkcionera. Tekst kodeksa takođe će biti dostupan na ovim mestima, a sandučići će biti postavljeni u holu zgrade i ispred Gradskog uslužnog centra, kancelarija 53. Takođe, građanima će biti dostupni i flajeri, sa adresom i kontakt-telefonom, na koje će takođe moći da se podnose predstavke. 
 
 
Jučerašnjoj konferenciji prisustvovali su, osim predsednika Saveta Vladimira Frenca, i članovi ovog tela, Atila Marki i Dragomir Eremić.