Ambiciozan pristup stvaranju identiteta Kulturnog centra Zrenjanina

- Kulturni centar Zrenjanina veoma ambiciozno pristupa stvaranju svog identiteta i imidža, iako deluje u "netipičnim budžetskim vremenima", uslovima restriktivnog budžeta - istakla je direktorka ove ustanove Ankica Dostanić tokom  jučerašnje konferencije za novinare, posvećene radu Kulturnog centra u proteklom periodu. I u takvim uslovima, nastavila je ona, u nemogućnosti da se realizuju svi planirani programi, Kulturni centar se opredeljuje za prioritete, istovremeno ne zanemarujući brojne redovne aktivnosti.  
 
Dostanićeva je podsetila na realizaciju, kako je navela "jednu vrstu kapitalnih projekata u kulturi", koji prevazilaze okvire lokalne sredine, a to su "Istorija zrenjaninskog rokenrola" i "Stripolis".  
- "Istorija zrenjaninskog rokenrola"  predstavlja multimedijalni projekat koji će se realizovati u nekoliko faza. Prva faza je obuhvatila objavljivanje dvostrukog CD izdanja istog naziva, koje predstavlja presek zrenjaninske rokenrol scene od kraja šezdesetih godina, do kraja dvadesetog veka. Ovo je pravi primer prezentovanja lokalne zajednice, u skladu s konceptom decentralizacije kulture. U narednoj fazi projekta, u pripremi je realizacija leksikona, odnosno zbirke intervjua, koja će obuhvatiti razgovore sa svim značajnijim akterima u stvaranju muzičke scene Zrenjanina – rekla je Ankica Dostanić. 
 
     
 
Izdavanje časopisa autorskog i internacionalnog stripa "Stripolis" ona je ocenila značajnim iz razloga što je oko njega okupljen veliki broj ljubitelja strip-umetnosti. Tim izdanjem, Kulturni centar Zrenjanina multikulturalnost sredine proširuje na  jednu vrstu globalnog nivoa, jer je časopis proširen i nazvan "časopis autorskog i internacionalnog stripa" i donosi ono što je najaktuelnije u ovoj oblasti.
 
Kulturni  centar  Zrenjanina  je  ustanova  kulture  koja  svoje  programske aktivnosti  organizuje,  realizuje  i  stvara  u  okviru muzičkih, pozorišnih, filmskih,  izložbenih,  dečjih,  tribinskih  i  multimedijalnih programa. Tako je, u okviru muzičke delatnosti i projekta "Studio za muziku", uspešno počeo s radom Gradski dečji hor, a u toku 2010. godine Kulturni centar je organizovao 49 koncerata, od kojih su se izdvojili  muzički programi sa visokim umetničkim standardima, rokenrol programi i programi  evergrin  muzike.
 
U okviru pozorišne delatnosti, u 2010. godini ukupno su realizovana 24  scenska programa. Na 116 filmskih projekcija prikazana su 53 dokumentarna i  kratkometražna filma i 62 dugometražna igrana filma, a realizovano je i 15 filmskih  ciklusa.
 
Kulturni centar održao je 28 tribina iz različitih oblasti nauke, tehnologije,  filozofije,  istorije,  kulture  i  umetnosti. Nastavio  je  da  izlaže  fotografije autora  iz  zemlje,  inostranstva  i  Zrenjanina,  realizuje  etno-bazare  i  izložbene instalacije, pa je tako realizovano ukupno 28 izložbenih programa. Realizovano je i 9 promocija knjiga i časopisa. 
 
Zbirnim jezikom cifara, dolazi se do podatka da je ukupan broj posetilaca  programskih aktivnosti Kulturnog centra Zrenjanina tokom prošle godine premašio  100 hiljada, a da je ukupno realizovano 367  programa.