Vlada Republike Srbije uz podršku "Viktorija Grupe" zatvara neformalni kolektivni centar u Zrenjaninu

Gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov, direktor marketinga kompanije "Viktorija Grupa" Natalija Kurjak i pomoćnik komesara za izbeglice Republike Srbije Ivan Gerginov potpisali su juče ugovor za obezbeđivanje uslova za organizovano uklanjanje nehigijenskog naselja za smeštaj izbeglica u Pančevačkoj ulici u Zrenjaninu i obezbeđenju krova nad glavom za 10 porodica. 
 
     
 
Ovaj ugovor proistekao je iz nedavno potpisanog Memoranduma o razumevanju između Komesarijata za izbeglice Republike Srbije i "Viktorija Grupe", kojim otpočinje akcija organizovanog i sistematskog rešavanja stambenih pitanja izbeglica i interno raseljenih lica koji žive u neformalnim kolektivnim centrima u Republici Srbiji.
 
Sledeći koncept društveno odgovornog poslovanja, kojim svaka velika kompanija integriše ekonomske, društvene, i ekološke imperative u svoje svakodnevno poslovanje, doprinoseći na taj način i napretku društva i sopstvenom rastu, "Viktorija Grupa" je izdvojila 48.700 evra, za obezbeđivanje organizovanog i planskog  zatvaranje neformalnog kolektivnog centra u Zrenjaninu. Pomenutim sredstvima će, tokom prve faze implementacije Memoranduma, na trajan i održiv način biti rešena stambena pitanja deset porodica izbeglica i interno raseljenih lica smeštenih u barakama "Termotoplane", u Pančevačkoj ulici u Zrenjaninu. Opredeljenim sredstvima, obezbeđen je otkup domaćinstava sa okućnicom za sedam porodica dok će preostale tri porodice biti podržane paketom građevinskog materijala za adaptaciju neuslovnog stambenog objekta i jednokratnom robno-novčanom pomoći.
 
- Problem sa neformalnim izbegličkim naseljem prisutan je već duže vreme i oko njega se dizalo mnogo prašine u javnosti. Obećali smo da ćemo ga rešiti i, evo, to smo i učinili. Ovo je, inače, prvo neformalno naselje u Srbiji čiji će stanovnici biti zbrinuti – poručio je gradonačelnik Mihajlov.
 
      
 
Natalija Kurjak je istakla da činjenica da u ovdašnjim barakama nije bilo struje od jula 2010, a vode od januara ove godine, nikom ne može da služi na čast. Ona je podsetila da je "Viktorija Grupa" nedavno kupila zrenjaninsku šećeranu, u kojoj će proizvoditi skrob i tečni šećer, a proizvodnja bi trebalo da startuje oktobra iduće godine. Napomenula je i da je u planu zapošljavanje 200 radnika i dodala da će od rada fabrike indirektna korist lokalne zajednice biti još veća.
 
Pomoćnik komesara za izbeglice Republike Srbije Ivan Gerginov rekao je juče da je Srbija jedna od pet država u svetu koja ima "produženu izbegličku krizu". Po njegovim rečima, u zemlji ima četrdesetak neformalnih izbegličkih centara u kojima živi oko 2.000 ljudi. Dodao je da će jedno od njih, ovo u Zrenjaninu, biti rasformirano tako što će njegovi stanari doći do trajnih stambenih rešenja.
 
Budući da nakon devetnaest godina izbeglištva, u Republici Srbiji i dalje boravi  74.500 izbeglica i 210.000 interno raseljenih lica sa KiM, od kojih je njih  3.910 smešteno u 52 zvanična kolektivna centra a dodatnih  2.000 lica u 40 nezvaničnih kolektivnih centara, kao i da 17.000 izbegličkih i veliki broj porodica interno raseljenih lica živi ispod granice siromaštva,  društvena odgovornost, podrška i aktivno uključivanje uspešnih privrednih subjekata su od izuzetnog značaja za rešavanje egzistencijalnih pitanja socijalno ugroženih.