Arad zainteresovan za sve vidove saradnje

Delegacija Grada Zrenjanina u kojoj su bili predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton, njegov zamenik Predrag Jeremić i član Gradskog veća Tibor Vaš, boravila je u zvaničnoj poseti bratskom gradu Aradu. Poseta je upriličena povodom tradicionalne manifestacije "Dani Arada", koja je ove godine održana od 19-28. avgusta, a tokom koje se, slično našim "Danima piva", organizuje čitav niz posebnih programa.
 
 
Boravak u Aradu predstavljao je priliku da se sa čelnicima tamošnje lokalne uprave razgovara o aktuelnim dešavanjima u obe sredine i saradnji u narednom periodu. Prijateljske veze Zrenjanina i Arada održavaju se gotovo pet decenija, intenzivirane su tokom poslednjih desetak godina, a karakterišu ih razmena iskustva i programa u oblasti privrede, kulture, sporta. Kontakti između predstavnika našeg grada, Arada i Temišvara, doprineli su i da pojedini investitori, prethodno locirani u ovim sredinama, otvore pogone i u Zrenjaninu, a iskustva u otvaranju industrijskih zona koje je imao Arad u značajnoj su meri primenjena i kod nas. 
 
Našu delegaciju primili su gradonačelnik Arada, George Falka, i njegov zamenik, Levente Bognar, a tokom srdačnog razgovora obostrano je ocenjeno da, u okviru regije DKMT (Dunav, Kriš; Moriš, Tisa), posebnu ulogu u unapređenju prekogranične saradnje imaju upravo Arad, Zrenjanin i Bekeščaba, naš drugi bratski grad. O svojim utiscima iz Arada predsednik zrenjaninske Skupštine Aleksandar Marton kaže:
- Naši rumunski prijatelji zainteresovani su za sve vidove saradnje, a mi smo predložili da u narednom periodu intenziviramo saradnju u oblasti razmene mladih sportista i manifestacija kulture. O modalitetima saradnje će još biti reči, a posebno je značajno što o ovome razgovaramo u trenutku kada očekujemo da Srbija dobije status kandidata za Evropsku uniju. Tada će biti otvorene brojne nove mogućnosti za korišćenje EU fondova, a samim tim i za ozbiljne projekte prekogranične saradnje. Arad u tom smislu vidimo kao pouzdanog partnera i njegova će pomoć sigurno biti dragocena – ističe Aleksandar Marton nakon posete Rumuniji.