''Kuća na pola puta'' u Zrenjaninu

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić i gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov uručili su u subotu ključeve jednosobnog stana, u Bulevaru Veljka Vlahovića u Zrenjaninu, dvojici mladića, Marku i Inkritu Ludajiću, koji su izašli iz doma za decu bez roditeljskog staranja u Beloj Crkvi.
- To je deo šire akcije koju sprovodi Ministarstvo rada i socijalne politike u saradnji sa lokalnim samoupravama, a akciju smo započeli još 2007. godine. Osnovni smisao reformi u sistemu socijalne zaštite jeste da afirmišemo princip da svako dete ima pravo da raste u svojoj biološkoj porodici, a ukoliko je to moguće u hraniteljskoj porodici, ili da pomognemo osamostaljivanju dece koja izlaze iz domova. Smatram da smo u ovoj oblasti napravili možda i najveći rezultat jer smo 2002. godine imali više od 2000 dece u domovima i institucijama, a danas imamo oko 600. Plan je da do 2013. godine svedemo na konačan broj od 400 dece u domovima – rekao je ministar Ljajić.
 
 
Prema njegovim rečima, danas u Srbiji ima 4.300 hraniteljskih porodica i 5100 dece koja žive u tim porodicama.
- Osim toga, stanovanje uz podršku, ili "Kuću na pola puta", kao što je to danas uradio Grad Zrenjanin imamo u 16 opština i gradova Srbije, gde je smešteno između 50 i 60 dece i na ovaj način želimo da ohrabrimo lokalne samouprave da razvijaju ovaj vid socijalnih usluga – kazao je Ljajić.
On se zahvalio Gradu Zrenjaninu što je omogućio da ova dva mladića dobiju stan. Oni u praksi te stanove koriste između 15 i 18 meseci i to je priprema za njihovo osamostaljivanje, a obaveza Ministarstva i lokalnih samouprava jeste da ti mladi ljudi što pre nađu posao.
Kako je rekao, mladići će biti pod nadzorom Centra za socijalni rad i stručnih službi, jer period adaptacije neće biti ni malo lak.   
 
Inače, "Kuća na pola puta" je nova vrsta usluge socijalne zaštite u našem gradu. Republička direkcija za imovinu je dala stan na korišćenje zrenjaninskom Centru za socijalni rad, a stan je opremilo Ministarstvo rada i socijalne politike.
 
Gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov kazao je da se lokalna samouprava aktivno uključila u ovaj projekat i da će pokušati da mladim ljudima koji izlaze iz domova pronađu posao i pomognu u njihovom osamostaljivanju.
 
U Zrenjaninu ima 164 dece bez roditeljskog staranja, od kojih je devedeset dvoje smešteno u hraniteljske porodice, trideset jedno dete se nalazi u domovima i institucijama, dok ostali žive u srodničkim porodicama.