Prijem za učesnike IX Međunarodnog festivala folklora ''Lala''

Po deveti put, tradicionalno u okviru manifestacije "Dani piva", održava se Međunarodni festival folklora "Lala". Ove godine u Zrenjaninu su se okupili učesnici iz Italije (ansambl "Zig Zagini" iz mesta San Đovani in Galdo), Gruzije ("Tarikoni" iz Tbilisija), Rumunije ("Padureanca" iz Deve), Grčke ("Morfotikos Silogos" iz Tirnavosa) i domaćini, KUD "GIK Banat - Pionir" iz Zrenjanina.
 
Festival je otvoren sinoć na sceni "Sima Cacin", u Tiršovoj ulici, a uz pojedinačne i zajedničke nastupe svih učesnika, kao i gostovanja ansambala u susednim opštinama, trajaće do subote, 27. avgusta.   
 
      
 
Učesnike festivala, predstavnike iz svakog ansambla, juče su, u Gradskoj bašti, primili predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton i pomoćnik gradonačelnika Zorica Denda. Ona je ocenila festival veoma značajnim, iz razloga što ima međunarodni karakter.
- Zrenjaninu je, kao gradu, zahvaljujući festivalu, svake godine data privilegija da ugosti ansamble iz nekoliko država. Zna se da smo mi multikulturalna, multietnička sredina i otvoren grad i uvek s radošću dočekujemo one koji šire svoju kulturu, a istovremeno žele da upoznaju i našu. Ovo je jedna od najposećenijih manifestacija u okviru programa "Dana piva", upravo iz razloga što folklorne grupe na najlepši način, kroz pesmu i igru, predstavljaju kulturu svojih zemalja – istakla je Denda. 
 
      
 
Obraćajući se predstavnicima svih ansambala, Aleksandar Marton je rekao da je festival zaista dobra prilika da, osim naše kulture, koju poznajemo, upoznamo i nešto što dolazi iz Italije, Rumunije, Grčke ili Gruzije, kao što je to slučaj ove godine.
- Svakako da kontakt s nekim ko govori drugačijim jezikom i ima drugačiji folklor obogaćuje i oplemenjuje, i to znaju i posetioci "Dana piva". Ja lično jedva čekam da vidim ansambl iz Gruzije, čiji je folklor među najboljima na svetu, a i svim drugim ansamblima želim da iz našeg grada ponesu lepe uspomene i utiske i u određenoj meri budu naši ambasadori u svojim zemljama – rekao je Marton.
 
Goste je pozdravio i sekretar Saveza kulturno-umetničkih društava Grada Zrenjanina i jedan od organizatora Festivala "Lala", Stanko Šajtinac, koji je posebno pozdravio goste iz Gruzije, najudaljenije zemlje učesnice, čiji ansambl po prvi put boravi u našem gradu.
 
Festival folklora "Lala" od samih početaka, 2003. godine, privlači pažnju naših sugrađana i gostiju "Dana piva", i sigurno je da će i nastupi ovogodišnjih učesnika biti srdačno pozdravljani.