Delegacija iz Zrenjanina posetila Sajam rukotvorina u Ribnici

Delegacija iz Zrenjanina posetila je proteklog vikenda Sajam rukotvorina u Ribnici u Sloveniji, koji se ove godine po 36. put tradicionalno održao 5. septembra. Pored gostiju iz Srbije, ovom događaju prisustvovali su i visoki zvaničnici iz Italije i Austrije, a posebnu pažnju izazvalo je prisustvo Valentina Inckog, visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Vladimir Milošev, predsednik skupštinskog Odbora Skupštine grada Zrenjanina za preduzetništvo, koji je zajedno sa mr Oliverom Ristić Kostić, šeficom Kabineta predsednika Skupštine grada Zrenjanina, gostovao u slovenačkom gradu, istakao je svoje zadovoljstvo rezultatima posete i najavio saradnju dva grada.
 
      

- Veliko mi je zadovoljstvo što sam imao priliku da posetim Sajam rukotvorina u Ribnici, jer je to tradicija koja se ovde neguje već tri decenije. Uspostavljeni su značajni kontakti, a dogovorene su i okosnice zajedničke saradnje. Njihov župan, Jože Levstek, izrazio je veliko interesovanje za projekte, kojima bi Zrenjanin i Ribnica zajedno konkurisali za sredstva kod evropskih fondova. Moram da istaknem da je i Andreo Bompreci (Andrea Bomprezzi), gradonačelnik italijanskog grada Arčevia (Archevia), koji je bratski grad sa Ribnicom, predložio razmatranje uključivanja Zrenjanina u saradnju regija, kojom će biti povezani Italija, Hrvatska, Srbija, Slovenija, Makedonija i Grčka, te je stoga to izuzetno velika prilika za nas – istakao je po povratku iz Slovenije Vladimir Milošev, dodajući da se uzvratna poseta delegacije iz Ribnice očekuje do kraja godine, kada se i očekuje konkretizovanje najavljene saradnje. 
 
 
Župan opštine Ribnica, Jože Levstek, objasnio je prisutnima na sajmu da je ovaj događaj prerastao regionalni i državni karakter i da su ove godine u njemu učestvovali izlagači iz Italije i Autrije. On je izrazio želju da naredne godine svoje učešće uzmu i izlagači iz Srbije, sa kojom Slovenija deli istorijske sličnosti.
- Zrenjanin će imati kvalitetnog partnera u Ribnici, jer jedino zajedničkim nastupom možemo postići produktivnost. Otvaranje evropskih fondova je pravo vreme za udruživanje, jer pruža mnoštvo mogućnosti, a Zrenjanin je prepoznat u Sloveniji kao grad iz kojeg potiču mnogi kvalitetni proizvodi. Naše tržište je u tom smislu otvoreno, a ovakvi događaji su samo početak buduće saradnje – istakao je župan opštine Ribnica.