Međunarodni festival dečjeg folklora u Ečki

Zamenik gradonačelnika Goran Kaurić primio je danas u Plavom salonu učesnike i organizatore Međunarodnog festivala dečjeg folklora «Roda» koji se po drugi put održava u Ečki. Kaurić je tom prilikom istakao da je održavanje tog festivala značajno ne samo za Ečku, već i Grad Zrenjanin.
- KUD Lala iz Ečke već drugu godinu je domaćin festivala, izuzetno mi je drago što su nam tu gosti iz Srbije ali i oni iz Republike Srpske i Poljske. Zadovoljstvo je i zbog toga što su u Ečku pristigli mnogobrojni gosti, i što je u tom mestu ovih dana mnogo dece sa strane. Koliko sam, tokom ovog razgovora, bio u prilici da čujem izuzetno su zadovoljni ne samo organizacijom već i gostoprimstvom na koje su naišli – rekao je Kaurić.

 


Jedan od gostiju iz Poljske, Roma Krupa kaže da će njihov KUD «Mali Đanišanje» pokazati spoljsku tradiciju i kulkturu i istakao zadovoljstvo što su prvi učesnici festivala iz te zemlje.
- Naš KUD, u ovom sastavu je prvi put van granica EU, znači prvi put u Srbiji i izuzetno smo zadovoljni boravkom i prijemom. Od pre nekoliko meseci kada smo saznali da ćemo biti učesnici «Rode» intenzivno sakupljamo informacije o vašem folkloru i trudimo se da produbimo znanje o njemu. To što smo otkrili veoma je interesantno i ne možemo da dočekamo nastup – rekao je Krupa.
Učesnici festivala su i članovi KPD «Vaso Pelagić» iz Pelagićeva – Republika Srpska , a umetnički direktor Stana Nagradić kaže da su na festival u Ečki došli s radošću.
- Drago mi je što su organizatori imali sluha za nas i što smo u ovom delu Srbije, da upoznamo ljude, mentalitet, a koliko čujem na teritoriji Grada živi 26 nacija i mi smatramo da je to vaš veliki uspeh. Nadamo se da ćemo u najboljem svetlu pokazati našu tradiciju a da ćete je vi na najbolji način prihvatiti – rekla je ona.
Prema rečima Darka Čobanova, umetnički rukovodilac KUD-a Lala i umetničkog direktora «Rode», ove godine festival će imati više učesnika u odnosu na prošlu godinu.
- Ove godine nastupiće i škola ruske ambasade koja će predstaviti Rusiju, a što se tiče ostalih KUD ona dolaze još i iz Vršca, Tavankuta, Jakova, Kikinde, Padine, Kumana i Ečke. Trudili smo se da budu zastupljena KUD nacionalnih manjina – rekao je Čobanov.
Svečano otvaranje festivala je večeras u 19 časova u Domu kulture Ečka.