NIS najavio početak geofizičkih ispitivanja na području srednjeg Banata

Predstavnici Naftne industrije Srbije – NIS a.d. danas su najavili početak realizacije projekta 3D seizmičkih ispitivanja na teritoriji Grada Zrenjanina, koji će se realizovati na istražnom prostoru površine 282 km2, na teritoriji gradskog područja Zrenjanina i mesnih zajednica Aradac, Klek, Elemir, Taraš, Melenci, Jankov Most i Mihajlovo.
 
Radove će, u ime NIS-a, izvoditi kompanija "Geophysical Services Ltd." (GES) iz Budimpešte, a geofizička ispitivanja, prema projektu, počinju 15. oktobra i trajaće do 1. marta 2012. godine. Prisutne predstavnike mesnih zajednica i medija je sa projektom upoznala Gorica Mandić, direktorka sektora za geološka istraživanja i licenciranje NIS-a, koja je istakla da se od ovih ispitivanja očekuje da dovedu do otkrića značajnih količina nafte i gasa na prostoru srednjeg Banata.
- Geološka snimanja će se obavljati i u samim naseljenim mestima, naravno, uz određena pravila i propozicije na osnovu kojih izvodimo radove, bez narušavanja javnog reda, mira, niti bilo čega vezanog za imovinu građana. Za navedene radove posedujemo sve dozvole i saglasnosti Ministarstva odbrane i Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije, a danas smo o tome obavestili i Policijsku upravu u Zrenjaninu – rekla je Mandić.
 
     
 
Učesnike skupa pozdravio je član Gradskog veća Zrenjanina Slavko Rodić, koji je rekao da lokalna samouprava u Zrenjaninu ne samo da podržava navedene aktivnosti NIS-a, već je i inicirala i organizovala skup, s ciljem da se javnost što bolje upozna sa značajem istraživanja.
 
Današnjem skupu su, osim predstavnika NIS i izvođača radova, prisustvovali i predstavnici navedenih mesnih zajednica, kao i Policijske uprave Zrenjanin i lokalne samouprave Grada Zrenjanina, a kako je istaknuto tokom skupa, prilikom izvođenja radova neminovno je da će biti pričinjene određene štete na usevima.
 
Zbog toga je potrebno da se građani, na čijim je parcelama šteta pričinjena, jave svojim Mesnim zajednicama radi formiranja zapisnika o nastaloj šteti koju će nadoknaditi izvođač radova. Procenu nastalih šteta vršiće svakodnevno ovlašćeni predstavnici kompanija GES i NIS u prisustvu predstavnika Mesne zajednice. Isplata zapisnički konstatovanih iznosa za štete vlasniku će u celosti biti isplaćena najkasnije u roku od 30 dana.
 
      
 
Prilikom izvođenja radova koristiće se veoma skupa i specifična oprema koja će se nalaziti pored puteva i u parcelama, i koja ne može imati nikakvu drugu namenu, već se isključivo koristi u svrhu seizmičkih istraživanja, pa NIS apeluje na građane da ulože napore da se ta oprema i sačuva oduništenja ili eventualnih krađa.
 
U saopštenju za javnost, kompanije NIS - Gasprom Njeft i GES ističu da će se maksimalno truditi da u toku izvođenja radova ne remete svakodnevni život i rad meštana na teritoriji Grada Zrenjanina.
 
2D i 3D seizmička ispitivanja predstavljaju osnovnu metodu istraživanja nafte i gasa. Cilj ovih ispitivanja je da se generalno sagleda geološka građa i definiše geološki model, odnosno izdvoje najperspektivnije lokacije za buduća detaljna istraživanja nafte i gasa. Na osnovu rezultata interpretacije ovih podataka definisaće se potencijalni lokaliteti za istražno bušenje, koje bi trebalo da usledi u poslednjem kvartalu naredne godine.