Ovacije zrenjaninskim duvačima u Grimi

Gradski duvački orkestar Zrenjanin uspešno se predstavio na 7. internacionalnom festivalu duvačkih orkestara, održanom od 16. do 18. septembra u nemačkom gradu Grimi, nedaleko od Lajpciga. Zrenjaninski duvači bili su jedini predstavnici Srbije i jugoistočne Evrope na ovom Festivalu, koji se  održava svake treće godine i čiji je pokrovitelj grad Grima.
 
I ovogodišnji susret duvačkih orkestara bio je spektakl koji je okupio više od hiljadu izvođača različitih generacija, sastava i muzičkog senzibiliteta iz Nemačke, Japana, Kanade, Francuske, Mađarske, Brazila, Češke..., kao i mažoretskih grupa iz zemlje domaćina i Evrope. Poseban spektakl je bio svečani defile ulicama Grime, pozdravljen aplauzom građana, kao i zajednički muzički program na tamošnjem stadionu, u prisustvu nekoliko hiljada posetilaca. 
 
      
 
Gradski duvački orkestar Zrenjanin je podigao na noge blizu četiri hiljade posetilaca i na večernjem koncertu, koji se tradicionalno održava pod pod festivalskim šatorom u atmosferi kakvu bi svaki muzičar poželeo. Pod dirigentskom palicom Branislava Gagića i Imrea Đermana, profesora Muzičke škole "Josif Marinković", duvači iz Banata su doživeli ovacije, izvodeći Štrausov "Radecki marš", "Snežni valcer" (solisti Miloš Gavrilov – vokal i Zoltan Mezei – harmonika) i austrijsku narodnu pesmu, a potom i za zajedničko izvođenje nekoliko popularnih kompozicija sa orkestrom iz Austrije.    
 
     
 
Gradonačelnik Grime Matias Berger srdačno je pozdravio zrenjaninski orkestar, koji na ovom festivalu nastupa već treći put zaredom. Uspešna saradnja s Grimom, zahvaljujući kontaktima s našim sunarodnikom Rankom Balogom koji živi u ovom gradu, ali i tamošnjim gradskim rukovodstvom, traje već šest godina i u tom je periodu, između ostalog, iz Grime u Zrenjanin nekoliko puta stizala i humanitarna pomoć u ukupnoj vrednosti većoj od 300.000 evra. Nedavno je deo ove pomoći stigao u Specijalnu bolnicu "Rusanda", a u primopredaji je učestvovao odbornik Skupštine grada Zrenjanina i Predsednik odbora za preduzetništvo, Vladimir Milošev, koji je sada bio i organizator odlaska Gradskog duvačkog orkestra u Nemačku.
- Zrenjaninski orkestar svakako se nalazi u samom vrhu među duvačkim orkestrima u Srbiji, a jedini je zaslužio članstvo u međunarodnoj asocijaciji duvačkih orekstara – WASBE – podsetio je Milošev i dodao da je učešće na festivalu u Nemačkoj jedinim delom finansirao Grad Zrenjanin, a drugim delom Mesna zajednica Melenci i "Banja Rusanda", kao i firma "Filogradnja".
 
 
Iskusni dirigent Branislav Gagić podseća da su čestitke za muziciranje u Grimi stigle kako od profesionalnih muzičara, tako i od publike, i da je činjenica da ovaj orkestar, gde god nastupa, jednako pronosi slavu grada Zrenjanina i Republike Srbije, kako kvalitetom izvođenja, tako i scenskim nastupom i animiranjem publike. 
 
 
Tokom kratkog boravka u Nemačkoj, članovi GDO Zrenjanin su iskoristili priliku da posete i Lajpcig i crkvu Svetog Tome, u kojoj je svojevremeno svirao na orguljama i gde je i sahranjen Johan Sebastijan Bah, jedan od najvećih stvaralaca u istoriji muzike.