Decentralizacija kulture kroz projekte i razvijanje partnerstva

Grad Zrenjanin danas je posetila Snežana Stojanović Plavšić, državna sekretarka u Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije, zajedno sa svojim saradnicima. Sa njima su u Plavom salonu Gradske kuće Zrenjanina razgovarali dr Mileta Mihajlov, gradonačelnik grada Zrenjanina, Zorica Denda, pomoćnica gradonačelnika zadužena za oblast kulture, kao i predstavnici svih ustanova kulture grada Zrenjanina.
 

Državna sekretarka je istakla da je ministarstvo i do sada imalo dobru saradnju, kako sa zrenjaninskim institucijama, tako i sa nezavisnom kulturnom scenom, te da je jedan od ciljeva posete i razgovor o prioritetima kulture u gradu.
- Ideja je da ministarstvo ne bude mesto gde će dolaziti ljudi sa lokala, već da mi dođemo u susret Zrenjanincima i potrebama kulture Zrenjanina, da porazgovaramo sa gradonačelnikom i ljudima koji su zaduženi za ovu oblast o tome šta oni vide kao potrebu, kako bismo uskladili aktivnosti i zajednički pravili planove, jer je to suštinska decentralizacija – rekla je Snežana Stojanović Plavšić, dodajući da će Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva RS pružiti podršku svima koji su zainteresovani da konkurišu na nedavno raspisanom Konkursu za sufinansiranje projekata i programa u oblasti umetnosti i kulture, kao i da će akcenat biti na razvijanju partnerstava, posebno međuinstitucionalnih. 
 

Zorica Denda, pomoćnica gradonačelnika grada Zrenjanina zadužena za oblast kulture, izrazila je svoje zadovoljstvo željom gostiju da upoznaju predstavnike Grada, ustanova i pojedinaca koji daju svoj doprinos razvoju kulturnog života Zrenjanina.
- Veoma nam je značajna saradnja između lokalne samouprave i Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva RS, čiji su predstavnici danas došli da upoznaju potencijalne korisnike projekata koji će se sufinansirati, pa je stoga i ovaj razgovor obostrano veoma koristan – zaključila je Zorica Denda, koja je pohvalila široku lepezu oblasti koje će biti obuhvaćene konkursom.
 

Povod za posetu predstavnika Ministarstva bila je prezentacija Konkursa za sufinansiranje projekata i programa u oblasti umetnosti i kulture, koja je, odmah nakon sastanka u Gradskoj kući Zrenjanina, održana u Pozorišnom klubu "Zeleno zvono". Mnogobrojni prisutni predstavnici kulturnog života Zrenjanina imali su priliku da se upoznaju sa mogućnostima za učešće na konkursu i načinom na koji se popunjava projektna dokumentacija. Konkurs je raspisan 1. oktobra i biće otvoren do 31. oktobra.