Obeležen 2.oktobar, Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu

Polaganjem venaca na spomen-obeležja na Bagljašu, Karađorđevom parku i spomeniku Žarku Zrenjaninu juče je obeležena šezdeset sedma godišnjica od dana kada su 1944. godine jedinice Crvene armije i partizanskih narodnooslobodilačkih odreda zajedničkim snagama okončale četvorogodišnju vladavinu nemačkog okupatora i fašizam na ovim prostorima. Pre završetka vojne operacije za oslobođenje Beograda, jedinice Drugog ukrajinskog fronta Crvene armije i banatski partizanski odredi iz sastava Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije oslobodile su Banat. Jedno od prvih gradskih naselja u Banatu koje je oslobođeno od nacističkog nemačkog okupatora bilo je upravo Zrenjanin.

 


Vence na spomenik Žarku Zrenjaninu položili su predstavnici Grada Zrenjanina, GO SUBNOR-a Zrenjanin, Ratnih vojnih invalida Zrenjanin , Socijalističke partije Srbije, Komunističke partije i mesne zajednice "Žarko Zrenjanin". Prisutne je pozdravio i prigodnim rečima im se obratio Nedeljko Papić, predsednik Opštinskog odbora SUBNOR u Zrenjaninu, nakon čega se obratio i Joška Broz, unuk Josipa Broza. Ispred Grada Zrenjanina venac na spomenik Žarku Zrenjaninu položio je Stevica Radu, odbornik u Skupštini Grada, koji je ovom prilikom istakao značaj pobede nad nacizmom i fašizmom i pozvao da se događaji koji su joj prethodili nikada ne ponove.

 

detalj sa demonstracija u Petrovgradu 27. mart 1941.


Povodom Dana oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin danas će, u 19 časova, biti otvorena izložba pod nazivom „Ustanak u severnom Banatu 1941.“, čiji je autor istoričar Miodrag Cvetić, savetnik Narodnog muzeja Zrenjanin. Izložba obuhvata oružje, fotografije i dokumenta o pripremi i toku ustanka u severnom Banatu 1941. godine. Deo sredstava za realizaciju ove izložbe Narodni muzej Zrenjanin dobio je od Ministarstva kulture Republike Srbije.