Dan prosvetnih radnika obeležen posetom OŠ ''Petar Petrović Njegoš''

Ova nedelja, u oblasti prosvete, u znaku je obeležavanja 8. novembra, Dana prosvetnih radnika, s ciljem da se ukaže na nemerljiv značaj koji prosvetna delatnost ima u svakom društvu.  
 
Tim povodom danas je predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton posetio najveću školu u srednjebanatskom okrugu i jednu od najvećih u Vojvodini, zrenjaninsku osnovnu školu "Petar Petrović Njegoš", koju ove školske godine u 51 odeljenju pohađa 1265 učenika, i u kojoj je zaposleno 116 radnika. Poseta ovoj školi predstavljala je priliku da se porazgovara o aktuelnoj situaciji u obrazovanju i položaju prosvetnih radnika, ali i da se u praksi vidi na koji način donacije iz inostranstva mogu poboljšati kvalitet nastave i boravka učenika u školskoj zgradi. Podsećamo, u ovu je školu dva puta dopremljena pomoć u kvalitetnom školskom nameštaju i opremi iz Austrije, koja je iskorišćena za opremanje nekoliko učionica i kabineta, dok će nameštaj iz ove škole, koji je još u funkciji, biti prosleđen školi u naseljenom mestu Hetin, blizu granice s Rumunijom. 
 
      
 
Direktor škole Miroslav Brnjoš ističe da, i pored prisutnih problema, škola uspeva da prati sve savremene trendove u osnovnoškolskom obrazovanju i da obezbeđuje svojim učenicima da sigurno i bezbedno borave u njoj i prate nastavu, a školu pohađa i jedan broj učenika obuhvaćen inkluzivnim obrazovanjem, dakle, deca s posebnim potrebama. Uz osnovnu i srednju školu "9. maj", ova škola jedina je u gradu s uspehom prošla kroz projekat "Škola bez nasilja".  
- Jedna devojčica nastavu prati u kolicima, pa je za nju, kao i za još nekoliko učenika sa zdravstvenim problemima, neophodna ugradnja lifta u školskoj zgradi. Problem je nastao kada je utvrđeno da škola uopšte nije uknjižena u zemljišne knjige. S obzirom da je projekat urađen, očekujemo da ćemo, u saradnji s lokalnom samoupravom, moći da ga uspešno realizujemo u najskorijem periodu – istakao je direktor Brnjoš. 
 
      
 
Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton naglasio je potrebu za bezbednošću dece u školama, u svetlu nemilih događaja koji su poslednjih meseci zabeleženi u pojedinim beogradskim školama. 
- Lokalna samouprava želi da pomogne školama koje kvalitetno rade, a s obzirom da je ova škola i najveća u gradu, odlučeno je da njoj pripadne pomoć u nameštaju koji stiže iz razvijenijih zemalja, konkretno iz Austrije, i u čijim se školama on menja svakih pet do deset godina, bez obzira na stepen dotrajalosti. Srećom, iza nas su vremena kada su škole bile bez grejanja i đaci na časovima sedeli u jaknama, sada moramo težiti da svako dete radi na kompjuteru, da u učionici ima kvalitetan nameštaj i nastavna sredstva, a pre svega, da roditelji, kada ga pošalju u školu, ne brinu da li je bezbedno dok je na nastavi  – naglasio je Marton. 
 
Predsednik Skupštine grada, sa saradnicima, obišao je učionice i kabinete opremljene nameštajem iz Austrije, školsku biblioteku, školski razglas, multimedijalnu učionicu i kuhinju i uverio se da OŠ "Petar Petrović Njegoš" zaista nudi učenicima odlične uslove za pohađanje redovne nastave, ali i za brojne vannastavne aktivnosti.