Dani indijske kulture i filozofije

Prezentacijom "Duhovna lepota Indije" održanoj u Baroknoj Sali Gradske kuće u  Zrenjaninu su danas počeli "Dani indijske kulture i filozofije", a manifestaciju je svečano otvorila ambasadorka Indije, Nengcha Lhouvum.
Tim povodom gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov je sa svojim saradnicima upriličio prijem za ambasadroku Lhovum, profesorku Dipannita Datta, Univerzitet u Kalkuti, profesora Imtiaz Ahmed, Univerzitet u Daki, a prijemu je prisistvovala i organizatorka manifestacije profesorka Aleksandra Maksić.

 


Gradonačelnik Mihajlov istakao je da je posebno počastvovan i srećan što je, makar na kratko, Indija preseljena u Zrenjanin.
- Na ovaj način Zrenjaninci će moći da osete duh Indije i da se upoznaju sa kulturom, umetnošću, književnošću te zemlje i naravno da ćemo se truditi da naši dragi gosti osete Zrenjanin kao prijateljski grad i da se sa njim upoznaju – rekao je Mihajlov.
Ambasadorka Lhovum takođe je istakla zadovoljstvo zbog današnje posete i navela da je to njena druga poseta Zrenjaninu u poslednjih šest meseci.
- Drago mi je što sam primetila da ovde postoji znanje o indijskoj kulturi, a ova manifestacija jeste bitna i sigurno će uticati na razvoj buduće saradnje naših zemalja kada je kultura u pitanju – kazala je ambasadorka Indije.

 


Prijemu u Plavom salonu prisustvovao je i Milan Radovanović, predsednik Privredne komore Zrenjanin koji je rekao da postoje mogućnosti za privrednu saradnju sa Indijom, a to su ulaganja po osnovu grinfild i braunfild investicija u našem gradu.  
U sklopu programa manifestacije danas će od 17-19 časova u Svečanoj Sali Gradske biblioteke Žarko Zrenjanin biti održano predavanje Yoga, stil života - Maja Halasev i Davor Vdović, dok će od 16 – 17 čaasova u Jezičkom kabinetu Zrenjaninske gimnazije  Imtiaz Ahmed održati predavanje "Istorija ideje tolerancije", a  Dipannita Data, će od 17 časova na istom mestu predstaviti Indiju.
Program će se od 18 časova podvijati i u Narodnom muzeju, dok će ciklus indijskog filma biti organizovan u Kulturnom centru Zrenjanina.

Program manifestacije: