Koncerti orkestra "Camerata Pannonica"

Zrenjaninski kamerni orkestar "Camerata Pannonica" ponovo je pokrenut, na inicijativu mladih umetnika, Zrenjaninaca, koji trenutno sviraju i vode orkestre iz  Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, konkretno osiječki orkestar, banjalučku filharmoniju, kamerni orkestar Kotor art, rekao je predsednik Izvršnog odbora tog orkestra, Roman Bugar, tokom današnjeg prijema kod zamenika gradonačelnika Gorana Kaurića.
- Zrenjaninci se nalaze na vodećim pozicijama u operi Srpskog narodnog pozorišta, vojvođanskom simfonijskom orkestru, beogradskim kamernim orkestrima i beogradskoj filharmoniji, ali nisu ranije imali priliku da nastupe i imaju svoj orkestar u svom gradu. Sada, kada nam je Grad Zrenjanin izašao u susret, i pomogao finansijski, konačno ćemo moći da održimo planirane koncerte i to ne samo u Zrenjaninu već i u Kikindi, Novom Sadu, Vršcu i Temišvaru – rekao je novinarima Bugar, napominjući da će ciklus tih koncerata započeti već 21. novembra, u Kikindi, a koncert u Baroknoj sali Gradske kuće biće održan 25. novembra od 20 časova.


Zamenik gradonačelnika, Goran Kaurić, kaže da je u razgovoru sa predstavnicima kamernog orkestra "Camerata Pannonica" došao do saznanja da je taj orkestar od izuzetnog značaja za naš grad koji, inače, ima dugogodišnju orekestarsku tradiciju.
- Grad će se uključiti i maksimalno pomoći rad ovog orkestra, jer, ako Beograd ima pet kamernih orkestara, Novi Sad tri, ima ga i Vršac, a Zrenjanin sa stogodišnjom tradicijom to svakako zaslužuje – rekao je Kaurić, istakavši da je veliki motiv za pomoć upravo činjenica da iz našeg grada potiču mnogi, trenutno, veoma kvalitetni muzičari.
On je istakao da će Grad pomoći ciklus ovogodišnjih koncerata, a da postoji mogućnost da aktivnosti orkestra "Camerata Panonnica" naredne godine, od strane Grada, budu kvalitetnije podržane.
Vilma Dutina, prethodni predsednik Izvršnog odbora orkestra, podsetila je da je zrenjaninski kamerni orkestar osnovan 1969. godine i radio je do 1989. godine. Osnovan je u okviru Muzičke škole "Josif Marinković", ali je i tada bio finansijski potpomognut od opštine, odnosno nekadašnjih "SIZ-ova" za kulturu.
- Orkestar je okupljao profesore, studente i učenike muzičke škole, a ovaj sadašnji sastav takođe pokušava da okupi muzičare koji su školovani i rođeni u našem gradu, da u svom gradu sviraju zajedno, a pomoć grada nam je u tome zaista potrebna – istakla je ona, navodeći da je orkestar pokrenut 1999. godine i do sada je radio u otežanim uslovima, sa nekoliko godina pauze.