Međunarodni dan borbe protiv fašizma

Povodom 9. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, rasizma, antisemitizma i ksenofobije predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton ističe da ovaj datum i ove godine treba da upozori na sve opasnosti koje se nadvijaju nad društvom i prisutne su, u različitim oblicima, širom sveta.
 
Deveti novembar obeležava se u znak sećanja na nacističko divljanje ulicama nemačkih gradova pre sedamdeset tri godine. Događaj iz 1938. godine, poznat kao "Kristalna noć", predstavljao je uvod u masovno uništenje Jevreja, ali i najavu najstrašnijeg sukoba u istoriji čovečanstva - Drugog svetskog rata. 
 
- Zlo koje je čovečanstvu naneo fašizam ne sme se zaboraviti, ali se mora i  preventivno delovati kako se nikada više ne bi ponovilo. To je obaveza nas koji učestvujemo u vršenju vlasti, ali i svih građana svesnih značaja obeležavanja ne samo ovog, već i drugih datuma koji podsećaju na žrtve fašizma i antisemitizma. Pripadamo porodici evropskih naroda koji su dali pun doprinos antifašističkoj borbi i u obavezi smo da tu tekovinu poštujemo i razvijamo. Grad Zrenjanin takođe je podneo žrtve fašističke okupacije, kada je nestala čitava njegova jevrejska populacija. I mi smo, dakle, imali svoju "Kristalnu noć" i samo stalnim podsećanjem i edukacijom mladih možemo sprečiti ponavljanje zločina, ali i pojavu svake vrste nasilja – saopštava Aleksandar Marton povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, rasizma, antisemitizma i ksenofobije.