Obeležena 93. godišnjica osnivanja Srpskog narodnog veća u Velikom Bečkereku

Polaganjem venaca na spomen-ploče u porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice i na kući dr Slavka Županskog, u Svetosavskoj ulici, kao i svečanom akademijom u sali bioskopa "Sinema" obeležena je 93. godišnjica osnivanja Srpskog narodnog veća u Velikom Bečkereku, prvog u Vojvodini, formiranog 31. oktobra 1918. godine sa zadatkom da pripremi dolazak srpske oslobodilačke vojske i preuzme vlast u gradu, nakon završetka Prvog svetskog rata.
 
Smena vlasti usledila je već 17. novembra, kada su u grad ušli Gvozdeni puk "Knjaz Mihajlo" i Pešadijska brigada komandanta pukovnika Dragutina Ristića – "Brigadira". Dočekao ih je podžupan Torontalske županije Janko Agošton i izvestio da celokupno stanovništvo Županije i grada Velikog Bečkereka poverava srpskoj vojsci i Srpskom narodnom veću. Predaja vlasti protekla je bez incidenata, a za mir u gradu garantovali su upravo vojnici brigade pukovnika Dragutina Ristića. 
 
Predsednik Srpskog narodnog veća Velikog Bečkereka bio je dr Slavko Županski, koji je potom 1. decembra izabran za prvog župana Torontalske županije u okviru nove države – Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Dr Županski jedna je od najznačajnijih istorijskih ličnosti koje su živele u našem gradu.
 
 
Vence je u ime Grada Zrenjanina položio zamenik gradonačelnika Goran Kaurić, a u ime Odeljenja Matice srpske u Zrenjaninu, Humanitarne organizacije "Svetosavlje", Udruženja "Ćirilica" i Srpskog narodnog pokreta "Svetozar Miletić" Milan Bjelogrlić. U Uspenskom hramu je tim povodom održana liturgija. Značaj osnivanja Srpskog narodnog veća u tadašnjem Velikom Bečekereku istakli su Goran Kaurić i unuk dr Slavka Županskog, arhitekta Slavko Županski, koji nosi ime i prezime svoga slavnog dede i čuva uspomenu na, kako kaže, jedan od najznačajnijih događaja u 20. veku na području Vojvodine, kada su donete dalekosežne odluke za budućnost.