Počeli radovi na sanaciji gradske deponije

Gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov obišao je danas radove na sanaciji gradske deponije i tom prilikom istakao da je Zrenjanin pred rešavanjem višedecenijskog problema.  
Kako je rekao, sanacija deponije biće rađena u nekoliko faza. Prva je u toku, a druga faza biće pravljenje privremene kasete gde će biti odlagano smeće u naredne dve godine dok se deponija bude sanirala, a zatim treća faza jeste izgradnja regionalne deponije.
- Ceo projekat počeo je u kasnu jesen jer smo morali čekati hladnije vreme i mrazeve, kako se neprijatni mirisi ne bi širili ka centru grada i naselju Bagljaš – rekao je novinarima Mihajlov.


 
Prema njegovim rečima, sanacija deponije košta 116 miliona dinara. Grad u toj sanaciji učestvuje sa oko 70 miliona dinara, dok ostatak obezbeđuje Fond za zaštitu životne sredine. 
- Radovi će biti okončani relativno brzo, ali računamo do početka proleća sledeće godine. Od sredstava iz ekodinara gradi se privremena deponija na kojoj će se odlagati otpad dok se ne izgradi regionalna deponija. Ostalo je još postaviti podlogu i sa odlaganjem otpada može da se počne. Privremena deponija će trajati oko dve godine – dodao je gradonačelnik.
Dejan Jovanov, zadužen za ekologiju u lokalnoj samoupravi, kaže da se u ovom trenutku radi na fazi zemljanih radova, odnosno premeštanja otpada iz šire u užu zonu sanacije. 
- Zona sanacije obuhvata oko 6,5 hektara, a predviđeno je da se sva količina otpada prebaci na površinu od oko 3 hektara, kao i da se presvuče bentonitnim tepihom i geotekstilom, a da se na kraju prekrije inertnim materijalom i zatravi. Ovi radovi trajaće još dve do tri nedelje, a nakon toga očekujem da ćemo postavljati folije i polako završavati sanaciju u ovom delu – objasnio je Jovanov, navodeći da neće biti opasnosti od širenja neprijatnih mirisa u gradu.
- Ni trenutni vremenski uslovi, kada je reč o temperaturi vazduha, nisu potpuno odgovarajući, ali daljim odlagamjem aktivnosti doveli bismo u opasnost realizaciju samog ugovora, jer izvođać ne bi mogao da uradi poslove ugovorene za ovu godinu – rekao je Jovanov. 



 
On je istakao da su radovi izuzetno značajni jer se sanacija deponija, i po našim zakonima, ali i po direktivama Evropske unije, mora rešiti pre nego što se pristupi izgradnji sanitarne deponije.
- Obzirom da je otpad ovde nekontrolisano odlagan dvadesetak godina imali smo obavezu da na osnovu rezultata zagađenosti voda pristupimo realizaciji ovakvog projekta, obezbedili smo sredstva, a ekološka opravdanost sanacije deponije, ne mora se posebno dokazivati, dovoljno je reći da se ovde oko 700.000 kubika otpada razložilo u prethodnih dvadeset godina – pojasnio je Jovanov.