Sistematski do smanjenja populacije napuštenih životinja

Grad Zrenjanin je decembra 2010. godine usvojio Program smanjenja populacije napuštenih životinja na teritoriji grada Zrenjanina. Tada je usvojeno niz mera koje za cilj imaju smanjenje populacije napuštenih životinja i otklanjanja negativnih posledica njihovog prisustva na ulici. Gradonačelnik Zrenjanina je imenovao Radnu grupu za praćenje realizacije programa kontrole i smanjenja populacije napuštenih životinja na teritoriji grada Zrenjanina.
 
Zamenik predsednika Skupštine grada i koordinator ove Radne grupe, Predrag Jeremić, podseća da je, u okviru ove problematike, usvojena Odluka o uslovima i načinu držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca, kao i Pravilnik o postupku i rešavanju zahteva građana za nadoknadu štete, Pravilnik o radu zoohigijenske službe i Cenovnik zoohigijenske službe. 
- S obzirom da je u prethodnom periodu bilo zloupotreba, novim Pravilnikom o postupku i rešavanju zahteva građana za nadoknadu štete one će biti izbegnute, a novac koji je isplaćivan u tu svrhu biće preusmeren u konkretne programe sterilizacije pasa koji imaju vlasnike, što je najbolje rešenje za smanjenje populacije životinja koje iz različitih razloga bivaju napuštene – ističe Jeremić. 
 
Grad Zrenjanin je, u saradnji sa Društvom za zaštitu životinja Đurđevo, realizovao prvu fazu masovnog obeležavanja vlasničkih pasa na teritoriji grada i tom prilikom je podeljeno 1500 besplatnih čipova. S obzirom da je ovo, praktično, bio poklon građanima koji su se prvi odazvali pozivu da obeleže svoje ljubimce, kao i da je interesovanje bilo veliko, priprema se i trajni nastavak akcije, tokom koje će čipovanje biti moguće uz minimalnu nadoknadu. 
 
Takođe, u toku je i realizacija programa besplatne sterilizacije koje Društvo za zaštitu životinja Đurđevo sprovodi u veterinarskoj ambulanti "Taurus", a razmatra se mogućnost proširenje akcije i na druge zainteresovane veterinarske ustanove. U okviru CNR programa, koji se sprovodi po efikasnom "beogradskom" modelu, do sada je 90 napuštenih pasa sterilisano, mikročipovano, vakcinisano, očišćeno od crevnih parazita i  vraćeno na ulicu, a ti psi mogu se prepoznati po krakterističnim, crvenim ogrlicama.
- Nažalost, uglavnom usled neodgovornosti vlasnika, mnogo je napuštenih pasa i to je populacija koja prevazilazi ograničene kapacitete našeg prihvatilišta. Samo iz tog razloga ovakve pse vraćamo na ulicu. Oni su bezopasni i zdravi, a nekoliko njih već je pronašlo nove vlasnike, pa je i ovaj CNR program jedan od načina i mogućnosti za brže smanjenje broja lutalica. Pozivamo građane zainteresovane da, bez ikakve naknade, udome ovakve pse da se jave na telefon 064 811 6878. Time će ne samo steći kućnog ljubimca, već i učiniti humano delo   – apeluje Predrag Jeremić. 
 
Sve navedene aktivnosti, uključujući i redovne koje se tiču rada gradskog Prihvatilišta za životinje i zoohigijenske službe u gradu i naseljenim mestima, imaju za cilj sistematsko smanjenje populacije napuštenih životinja i svođenje njihovog broja u okvire prihvaćene evropskim standardima. Radna grupa za praćenje realizacije programa kontrole i smanjenja populacije napuštenih životinja na teritoriji grada Zrenjanina pratiće sve parametre u ovoj oblasti, i u skladu s njima sprovoditi neophodne mere i akcije u narednom periodu.