Vrhunski horovi nastupaju u Zrenjaninu

Obeležavajući dve decenije rada, zrenjaninsko Pevačko društvo "Prepodobni Rafailo Banatski" tokom novembra i decembra omogućava ljubiteljima horske muzike iz našeg grada da uživaju u nastupima vrhunskih horova iz zemlje i inostranstva i to u besplatnim koncertima.  
 
Prvi su, protekle subote, nastupili članovi Prvog beogradskog pevačkog društva, jednog od naših najstarijih i najpoznatijih horova. Beogradski hor je, kao bratski hor Pevačkog društva "Prepodobni Rafailo Banatski" započeo seriju koncerata koji će se završti 10. decembra, nastupom slavljeničkog hora u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu.
 
 
Prvo Beogradsko pevačko društvo već više od 150 godina uspešno deluje pri Sabornoj crkvi Svetog Arhangela Mihaila u Beogradu. Od Pevačkog društva, koje je osnovala grupa građana u vreme kneževine Srbije, hor je prerastao u istinsku nacionalnu instituciju, koja čuva i nastavlja tradiciju građenu u ovom dugom i nimalo lakom istorijskom periodu. Od januara 2004. godine u svojstvu dirigenta i umetničkog rukovodioca hora je gospođa Svetlana Vilić, koja veoma uspešno radi na usavršavanju vokalnih i izvođačkih mogućnosti pevača kao i na obogaćivanju repertoara hora vrhunskim delima poznatih autora u oblasti pravoslavne duhovne i svetovne muzike, što je hor dokazao i na zrenjaninskom koncertu, a na opšte oduševljenje i zadovoljstvo prisutne publike.
 
 
Zrenjanin, kao grad horova, će 19. novembra biti domaćin i našem najstarijem horu u zemlji, Pančevačkom srpskom crkvenom pevačkom društvu,  kao i Horu Sofijske Akademije nauka iz Bugarske (26. novembra). Svi koncerti počinju u 19 časova, a  Pevačko društvo "Prepodobni Rafailo Banatski" poziva sve ljubitelje našeg horskog i kulturnog nasleđa da ovih večeri posete Baroknu salu Gradske kuće.