Radionica za pustovanje vune

Zamenik gradonačelnika Goran Kaurić svečano je otvorio radionicu u okviru obuke nezaposlenih žena za pustovanje vune, a koju je organizovala Mesna zajednica "Dositej Obradović". 
Kaurić je tom prilikom istakao da su za Grad izuzetno važne ovakve inicijative i istakao zadovoljstvo što je u toj obuci, organizovanoj prvi put, učestvovalo dvadesetak žena.
 
 
 
- Ovakvim edukacijama doprineće, na neki način, njihovom ekonomskom osnaživanju, a nadam se da će njihovi radovi naći mesto i u domovima Zrenjaninaca, pogotovo jer su pred nama novogodišnji i božićni praznici, a svakako, reč je o izuzetno lepim, maštovitim i ekološkim proizvodima sačinjenim od domaće vune, koja je do skora bila neiskorišćena – rekao je on.
Lola Čolić, koordinator radionice kaže da je projektom predviđeno okupiti žene koje imaju želju da nauče stari zanat pustovanja vune, jedan od najstarijih zanata na našem podneblju.
 
 
 
- Ovde će steći osnovni nivo u ovom zanatu, a naši razlozi su bili da pokrenemo priču o starom zanatu, a drugo, on je ekološki vrlo opravdan i treće, možda i najvažnije, svakim znanjem se doprinosi kako ličnom obrazovanju i umeću, tako, može poslužiti i u smislu samozapošljavanja – rekla je Lola Čolić, napominjući da radionica traje dva dana, a ukoliko bude zainteresovanih ovakvih akcija biće i ubuduće.
Zlatinka Kovačev, edukator radionice, kaže da je pustovanje vune zanat nastao pre tkanja, ali je zaboravljen, isto kao i vuna koja se ne koristi.
 
 
 
- Današnja radionica je bila izuzetno zabavna, kreativna i uspešna. Uspeli ste da vidite da je svaka dama napravila prelepe jelke koje su krajnje individualne, maštovite i mislim da su sve polaznice zadovoljne. Trudićemo se da imamo što više ovakvih radionica kako bismo pokazali kako jedan zaboravljeni zanat može ponovo da se vrati iz zaborava. Zanat je jednostavan, lako se uči, i nisu potrebni posebni alati. Samo domaći sapun, voda i vuna – kaže Zlatinka.