Sastanak lokalnih zaštitnika građana u Zrenjaninu

Na inicijativu zaštitnice građana iz Zrenjanina u Sali Gradskog veća danas je održan prvi radni sastanak lokalnih zaštitnika građana Republike Srbije sa kojeg je upućen poziv gradovima i oštinama, koje nisu izabrale svoje zaštitnike, da to urade što pre kako bi se unapredili građanska prava i sloboda.
Ovom sastanku prisustvovali su zaštitnici građana iz 17 gradova i opština, a položaj  lokalnih zaštitnika i potreba izmene Zakona o lokalnoj samoupravi zaštitnika bile us teme o kojima se govorilo.

 


Goste je najpre pozdravio gradonačelnik dr Mileta Mihajlov koji je izrazio zadovoljstvo što je baš Zrenjanin mesto održavanja prvog radnog sastanka lokalnih ombudsmana u Srbiji i ujedno zahvalio Dragani Radlovački Grozdanov, zaštitnici građana iz Zrenjanina.
- Grad Zrenjanin ima korektnu saradnju sa kancelarijom ombudsmana.Verujem da će ovo biti koristan i uspešan sastanak i da će, u skladu sa procenama stanja vašeg poziva u zemlji, on prerasti i u neku vrstu redovnog viđanja lokalnih ombudsmana – rekao je Mihajlov.
Dragana Radlovački Grozdanov kaže da je sastanak proistekao iz potrebe za zajedničkom saradnjom koja se ogleda u razmeni iskustava i dosadašnjoj praksi.
- Pokazalo se da je ovaj sastanak neophodno potreban jer su se na nivou institucije lokalnih zaštitnika građana pojavila određena pitanja i dileme koji bi se mogli zajednički rešavati - kazala je ona.
Kako je tokom današnjeg sastanka istaknuto, aktivnosti institucije zaštitnika građana poboljšavaju rad organa javne uprave i dovode do pravičnijih rešenja, ali problemi koji ih prate jesu nedostatak informacija, međusobna razmena iskustava i to što lokalno, za svoj rad, odgovaraju isključivo zakonodavnom telu odnosno Skuštini
Takođe, preporuke koje donose zaštitnici građana se nedovoljno poštuju i izvršavaju.