Otvoren pogon Mekaplasta u Zrenjaninu

Predsednik Srbije Boris Tadić otvorio je danas proizvodni pogon kompanije Mekaplast u našem gradu u koji je do sada uloženo više od 10 milion evra, a što, kako je rečeno, predstavlja najveću francusku investiciju u Srbiji u poslednje dve godine.
- Ne možemo odustati od izradnje Srbije kao jedne zemlje koja će biti centar automobilske industrije. Srbija je stabilna zemlja koja je jasno na putu evropskih integracija i zbog toga smo konačno i osvojili status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji - rekao je tom prilikom Tadić i naveo da građani nemaju one plate koje očekuju ali je, kako kaže, siguran da sa ovakvim procesom investiranja, sa ovakvom vizijom industrijalizacije ili reindustrijalizacije i razvoja Srbije, i političkog pravca prema Evropskoj uniji, možemo očekivati u godinama koje dolaze i povećanje životnog standarda.
- Ali, danas, mi se borimo iznad svega za svako radno mesto. Svako radno mesto jeste suštinska borba današnje Srbije i svih zemalja Evropske unije. U EU to je veliko iskušenje i veliki izazov i mi smo posvećeni tom poslu, ja kao predsednik republike, predsednici Vlada Srbije i Vojvodine, svi gradonačelnici - dodao je on i naveo da će Srbija nastaviti da daje podsticaje za investicije, ne samo stranim, već i domaćim ulagačima.
 
 
 
Gradonačelnik Zrenajnina istakao je danas da je Mekaplast, proizvođač plastičnih delova za enterijer automobila, jedan od najvećih u Evropi.
-Mekaplast nam je ukazao poverenje i baš Zrenjanin izabrao za svoje sedište u Srbiji. Proizvodni pogon je završen, počeće da radi nekoliko desetina radnika a u junu će biti uposleni svi kapaciteti i u pogonu će raditi 130 radnika. Pored Draxelmaiera, sada imamo i Mekaplast, ovde već radi i nekoliko manjih proizvođača auto opreme i Zrenjanin se polako profiliše kao prestonica proizvođača auto delova u Srbiji – rekao ej gradonačelnik Mihajlov. 
I dolazak „Mekaplasta“, kooperanta Fiata, je, kaže, dokaz da je Zrenjanin atraktivan za strane investitore. 
- Najbolje o tome govori podatak da mi imamo najveći nivo stranih investicija po glavi stanovnika, gotovo 300 evra, što je trostruko više od proseka u Srbiji i jedan i po put više od proseka u Vojvodini – dodao je on.
 
 
 
Otvaranju fabrike prisustvovao je i predsednik Vlade Vojvodine, Bojan Pajtić koji je istakao da je Vojvodina u ovom trenutku četvrta regija u Evropi po stranim ulaganjim.
-Naš cilj je da budemo prvi. A to ćemo ostvariti tako što smo obezbedili da u 39 opština imamo regionalne prostorne planove tako da svaka ta oština može da ima industrijsku zonu- rekao je Pajtić.
Inače, kompanija Mekaplast sa sedištem u Monte Karlu, bavi se proizvodnjom plastičnih delova za automobile i u ovom trenutku zapošljava više od 5.500 radnika u 15 zemalja širom sveta.
Najveći deo proizvdnje ove fabrike u Srbiji namenjen je za ugradnju u nova vozila koja se proizvode u fabrici Fiat u Kragujevcu.
Predsednik Upravnog odbora Kompanije Mekaplast iz Monaka, Tjeri Mani, kaže da je fabrika u Zrenjaninu otvorena velikim delom zahvaljujući činjenici da im je Fiat dodelio proizvodnju delova za novi projekat Fiata 500 L.
Ministar inostranih poslova Kneževine Monako Hose Badia, kaže da otvaranje fabrike u Zrenjaninu označava novi momenat između Srbije i Monaka i naveo da je ovo treća fabrika u Istočnoj Evropi.
Ambasador Francuske, Fransoa Gzavije Denio koji je istakao zadovoljstvo zbog otvaranja fabrike u Zrenjaninu jer je, kako je naveo, to dokazuje da je Srbija atraktivna za ulaganje.
Otvaranju pogona Mekaplasta prisustvovali su, između ostalih, i predstavnici Fijata, Agencije za promociju izvoza i strana ulaganja Republike Srbije, Privredne komore Srbije, resornih ministarstava i brojni drugi gosti.
Nakon otvaranja pogona, predsednik Tadić prošetao je centrom grada, a zatim poseto Etno centar u Belom Blatu.