Za oporavak ŽFK Banat

Jedan od najstarijih sportskih kolektiva u gradu, Železnički fudbalski klub Banat, osnovan daleke 1922. godine, u sezoni u kojoj će obeležiti 90 godina postojanja suočava se s problemima koji dovode u pitanje i sam opstanak ovog kluba s dugom i bogatom sportskom tradicijom. Ovakva situacija u klubu bila je razlog da ga u petak, 30. marta, posete generalni sekretar Sportskog saveza Grada Zrenjanina, Srđan Bogaroški i član Gradskog veća zadužen za sport, mr Vojislav Matić. U razgovoru s igračima i rukovodstvom kluba informisali su se o aktuelnostima u klubu, problemima i mogućnostima da se oni prevaziđu. 
 
     
 
Kao "prvu pomoć" Bogaroški i Matić uručili su predstavnicima kluba nekoliko fudbalskih lopti, očekuje ih ovih dana i komplet majica, a ono što je značajnije za funkcionisanje kluba, jeste sporazum sa gradskim komunalnim preduzećima o servisiranju dugova za komunalije. Takođe, klub je pozvan da aplicira i na konkursu za raspodelu finansijskih sredstava koji je ovih dana raspisao Grad Zrenjanin i to je još jedna od mogućnosti za oporavak kluba.
 
Kako je istakao Milan Ristić, šef stručnog štaba ŽFK Banat, koji se ove sezone takmiči u zrenjaninskoj Opštinskoj fudbalskoj ligi, u klubu je oko 25 igrača koji redovno treniraju i od kluba ne traže mnogo, već samo minimalne uslove za treninge i takmičenja.
- Sopstvenim angažovanjem održavamo i naš stadion koji je dotrajao, sami smo sanirali i deo krova i tribina nakon obilnih zimskih padavina, održavamo i svlačionice koliko smo u mogućnosti. Problem nam je nedostatak tuševa, odgovarajućih lopti, valjka za održavanje terena – navodi Ristić.
 
      
 
Vojislav Matić kaže da 90 godina tradicije ovog kluba obavezuje grad da pomogne popularnim "železničarima" u prevladavanju teškoća.
- Sportski savez grada Zrenjanina pomoći će klubu u skladu s mogućnostima, ali će mu pružiti i logističku pomoć. Pozitivno je što postoji entuzijazam i među igračima i rukovodstvom, bilo je danas reči i o omasovljenju kluba, s obzirom da je ovo jedino fudbalsko igralište u najvećem gradskom naselju, Bagljaš, kojem gravitira veliki broj dece. Železnički fudbalski klub Banat treba da opstane i normalno funkcioniše, a mi ćemo pokušati da mu pomognemo da to i ostvari – istakao je Matić, prilikom posete ŽFK Banat.