U Melencima puštena u rad kanalizaciona mreža

Predsednik Vlade AP Vojvodine, dr Bojan Pajtić, posetio je danas Melence i tom prilikom zajedno sa gradonačelnikom Zrenjanina dr Miletom Mihajlovim svečano pustio u rad crpnu stanicu i kanalizacionu mrežu.
 
 
 
- U protekle četiri godine pokrajinska Vlada je finansirala sedamdeset novih kanalizacionih mreža u Vojvodini i danas je drugačiji život u mestima koja su ih dobile, ne moramo da govorimo koliko je voda kvalitetnija kada imate kanalizacionu mrežu a ne 800 septičkih jama u jednom selu, niti da govorimo koliko je za Banju Rusanda značajan kvalitet vode i koliko je značajan za poljoprivredne proizvode, ali i za investitore koji žele da dođu na naše područje. Danas ljudi u tim naseljenim mestima žive onako kako priliči građanima Evrope. Mi smo samo na teritoriji Grada u Kleku i Melencima počnemo sa radom kanalizacionih mreža, u Elemiru i melencima je počelo da se radi i u toku ovog procesa smo investirali u kanalizacionu mrežu 90 miliona dinara, u Melencima je 10 miliona izdvojila mesna zajednica, i od danas počinje sa radom sasvim nova stanica u istoriji ove Banje koje postaje mnogo atraktivnije – rekao je Pajtić.
 
 
Gradonačelnik Mihajlov kaže da je ovo zasigurno jedna od kapitalnih investivija, ne samo u Melencima, već i u Klelku, Ečki, i ostalim naseljenim mestima u kojima je građena kanalizaciona mreža.
- Ne znam šta bih pre istakao, da je to zdravija životna sredina, konfor ili mogućnost za poljoprivredu, ali, u svakom slučaju uradili smo veliku stvar. Nadam se da će radovi na izgradnji kanalizacione mreže biti nastavljeni, da ćemo uraditi i drugu fazu radova kako u Melencima gde je urađeno 38 kilometara, tako i u Elemiru gde je urađeno 18 kilometara, ali i u Ečki, a, što praktično znači kompletan završetak kanalizacione mreže u svim naseljenim mestima – rekao je Mihajlov napominjući da se radi projektno tehnička dokumentacija za te poslove.  
Direktor Banje Rusanda, Milivoj Popov kaže da je ta zdravstvena ustanova prvo javno preduzeće koje se priključilo na kanalizacionu mrežu.
- To je nemerljiv napredak jer do sada je korišćena klasična metoda za otpadne vode i kanalizaciju, slično septičkim jamama. Sada su se stekli svi preduslovi da se jezero Rusanda i okolina zaštite od zagađenja, a to su prvi od indikatora koji se mere u bilo kojim kontrolama kada je zaštita životne sredine u pitanju. Sada i Banja postaje zaštićena zona i to nam je vetar u leđa da nastavimo u tom pravcu, a bez kanalizacije ne bismo mmogli ništa. Naglasio je Popov.