Prodavnica i edukativni centar za osobe sa prekomernom težinom i osobe koje pate od dijabetesa

Danas u Srbiji živi 630.000 osoba obolelih od dijabetesa, u Autonomnoj pokrajini Vojvodini 250.000, a u opštini Zrenjanin više od 10.000. Ako se tome doda broj neregistrovanih pacijenata sa dijabetesom, tada podaci postaju alarmantni za državu Srbiju i neophodne su neke hitne mere da se preduzme prevencija bolesti i edukacija stanovništva. - rekao je Lazar Erne, zamenik predsednika Društva za kontrolu dijabetesa Zrenjanin.

 

Zorica Denda, zamenica gradonačelnika grada Zrenjanina, rekla je da je lokalna vlada među prvima prepoznala obim ovog problema, a zajedno sa Pokrajinskim sekretarijatom za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju podržali su projekat otvaranja edukativnog centra i specijalizovane prodavnice za osobe obolele od dijabetesa.

 

 

Ona je rekla da je lokalna samouprava finansijski pomogla projekat i za 2012. godinu.

 

Lekari edukativnog centra, prema Lazaru Erneu, zainteresovanim građanima daju besplatne savete, a sredom se održavaju treninzi specijalne ishrane sa testiranjem na šećer pre i nakon jela. Prodavnica nudi preko 300 različitih proizvoda za osobe koje pate od dijabetesa po ceni od 20% do 30% nižoj nego u bilo kojoj apoteci ili radnji, jer društvo nije profitabilna organizacija. Svakodnevno se organizuje vožnja biciklom od 19 do 20, a bicikl možete čak i unajmiti ako nemate svoj.

 

Ankica Jeftić, predsednica Društva Sremska Mitrovica, rekla je da je centar i prodavnica Zrenjanin primer dobre prakse i brige o ljudima koji pate od dijabetesa i da će slična radnja biti otvorena u Sremskoj Mitrovici, a potom u Kikindi i Bačkoj Palanci.

 

Društvo za kontrolu dijabetesa u gradu Zrenjaninu ima dugu tradiciju informisanja i podrške ljudima koji pate od dijabetesa još od 1974. Do sada je nedavno otvorena radnja dala veoma dobre rezultate u prevenciji i promociji prevencije dijabetesa i podrške pacijentima i njihovim porodicama.