Potpisana Povelja o bratimljenju Zrenjanina i opštine Štrpce

Povelju o bratimljenju između grada Zrenjanina i opštine Štrpce na Kosovu i Metohiji potpisali su u subotu, gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak i predsednik Opštine Štrpce, Zvonko Mihajlović. 
-Izuzetno sam ponosan i srećan što je prvo Skupština grada Zrenjanina jednoglasno donela odluku o bratimljenju sa Štrpcima, ali i što smo ovim činom dali podstrek i drugim gradovima i opštinama u centralnoj Srbiji da učine isto - rekao je nakon potpisivanja Povelje gradonačelnik Bošnjak. 
 
 
- Zrenjanin će saradnju sa Štrpcem ojačati kroz kulturne, sportske, privredne i druge aktivnosti. dok će poseban akcenat biti stavljen na povezivanje mladih jednog i drugog mesta - dodao je gradonačelnik.
Dve sada bratske opštine tesno će sarađivati u svim segmentima, a jedan od prioritetnih ciljeva biće uspostavljanje privredno-ekonomske razmene. 
 
  
 
Predsednik Opštine, Štrpce Zvonko Mihajlović, najavio je, nakon potpisivanja Povelje o bratimljenju, da se do kraja kalendarske godine planira poseta uglednih zrenjaninskih privrednika, preduzetnika i predstavnika Privredne komore Štrpcu. - Naše mesto možda jeste malo u pogledu površine na kojoj se prostire, ali su mogućnosti ulaganja brojne, a benefiti brojni - istakao je Mihajlović.
 
 
Potpisivanju Povelje o bratimljenju Zrenjanina i Štrpca prisustvovao je i pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Mirko Krlić. 
On je tom prilikom izrazio zadovoljstvo brzinom kojom je inicijativa Kancelarije pretočena u konkretno delo. 
- Važno je da se ovim činom našim ljudima na Kosovu i Metohiji stavi do znanja da nisu sami i da ih Vlada Republike Srbije i građani nisu zaboravili. Zrenjanin i Štrpce su svetlo na kraju tunela koje će sada mnogi slediti kao dobar primer očuvanja integriteta i suvereniteta države Srbije u južnoj Pokrajini - smatra Krlić.
 
 
Domaćini su za svoje goste iz Zrenjanina organizovali impresivan program, obilazak Ski centra "Brezovica" na Šar planini, Gazimestan i posetu manastirima Gračanica, Sveti Arhangeli... Gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak i pomoćnik direktora Kancelarije za KiM, Mirko Krlić, bili su u prilici da se sretnu i sa Episkopom Raško - prizrenskim Teodosijem.   
 
 
Uz gradonačelnika Zrenjanina, Ivana Bošnjaka, zamenika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Mirka Krlića, Dubravke Bengin Bulovan, članice Gradskog veća Zrenjanina i predstavnika vlasti iz Štrpca, potpisivanju Povelje o bratimljenju prisustvovala je i mešovita delegacija Skupštine grada Zrenjanina predvođena sekretarom, Milanom Mrkšićem, zatim omladinci Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, predstavnici stranaka kao i predstavnici zrenjaninskih medija.