Prijem za osvajače medalja na međunarodnim takmičenjima u karateu

Gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, primio je danas članove karate kluba Zrenjanin, Đorđa Salapuru i Marka Andrića, koji su osvojili više odličja na međunarodnim takmičenjima održanim tokom marta i aprila ove godine. Jedanaestogodišnji Andrić je postao prvak Balkana u kategoriji pionira na šampionatu održanom u Kragujevcu, dok je nešto stariji Salapura osvojio treće mesto u kadetskoj konkurenciji.
 
 
Marko Andrić bio je najuspešniji takmičar i na nacionalnom šampionatu za poletarce, pionire i nade, gde je zlatnu medalju osvojio u konkurenciji više od 1000 takmičara iz preko 150 klubova. Đorđe Salapura uspeo je da osvoji zlatnu medalju i na Internacionalnom turniru "Zlatni pojas", održanom pre samo nekoliko dana, na kom je bio najuspešniji u kadetskoj konkurenciji. Prijemu u Gradskoj kući prisustvovali su i njihov trener, Simo Salapura, kao i predsednik KK "Zrenjanin", dr Ivan Lukić. 
 
 
Osim razgovora o uspesima kluba i takmičarskom segmentu, tokom prijema istaknuto je učešće karatista i rukovodstva kluba u radu s decom s posebnim potrebama. Trener Salapura kaže da, pored takmičarskih rezultata koji ga svrstavaju među najuspešnije sportske klubove u gradu i najtrofejnije u srpskom karateu, klub prednjači i u drugim aktivnostima:
- To je rad s decom zaostalom u razvoju, ali i u razvijanju psihofizičkih sposobnosti za mlađe uzraste. Karate je jedan od sportova koji se smatra bazičnim, u smislu otklanjanja deformiteta kičme i grudnog koša. Već šest godina sprovodimo program inkluzivnih karate kampova, gde se međusobno druže deca ometena u razvoju i deca iz redovne populacije našeg kluba. Rezultati ovog programa su vidljivi i nadam se da će i grad stati iza ovakvih projekata i ideja – rekao je Simo Salapura.
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, čestitajući im na postignutim rezulatima, rekao je da oni daju pravi primer svojim vršnjacima, ne samo kako se postižu uspesi u sportu, već i u školi. O radu njihovog kluba, gradonačelnik kaže:
- Moram da pomenem i dobru praksu karate kluba "Zrenjanin" u širem društvenom kontekstu, u svetlu rada s inkluzivnom decom, u čemu se naš grad ističe na teritoriji Srbije. Još jednom smo dokazali da grad, sa svoje strane, uz dovoljno inicijative od strane naših sugrađana, sportista, može uspešno da realizuje veći broj programa i potrudićemo se da, u budućnosti, sve te njihove akcije zajednički ispratimo i podržimo – istakao je gradonačelnik Bošnjak.
 
 
Balkanski šampion Marko Andrić, uporedno s karateom trenira i košarku i jedan je od najtalentovanijih košarkaša u svojoj generaciji (rođ. 2002. godine), a takođe i odličan učenik. Uspeva da uskladi sve školske obaveze i treninge u dva sporta. 
- Tri puta nedeljno imam košarkaške treninge, a dva puta karate, dok su vikendi rezervisani za takmičenja ili utakmice, tako da sve postižem. Još uvek ne mogu da se opredelim za samo jedan sport, mislim da ću do četrnaeste godine moći uporedo da se bavim i jednim i drugim, a za kasnije videćemo – ističe talentovani Andrić.