Saradnja Doma učenika "Angelina Kojić Gina" sa domovima iz regiona

U okviru saradnje Doma učenika "Angelina Kojić Gina" sa domovima iz naše zemlje i regiona, u Zrenjaninu su proteklih dana boravili gosti iz Srednje škole za ugostiteljstvo i turizam iz slovenačkih Radenaca, na čelu s direktorkom ove ustanove, Janjom Prašnikar Neuvirt. Pored 39 učenika, njihovih vaspitača i direktorke, pozivu za dolazak u naš grad se odazvao i župan Opštine Radenci, Janez Rihtarič. Istovremeno su u Zrenjaninu boravili i predstavnici domova učenika srednjih škola iz Leskovca i Vršca, a zajednički prijem za  slovenačku i leskovačku delegaciju i njihovog domaćina, direktora Doma učenika "Angelina Kojić Gina", Gorana Petkovića, priredili su funkcioneri Grada Zrenjanina – pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, Duško Radišić i zamenik predsednika Skupštine grada, Ljubomir Stanisavljev. Njima se, na večeri organizovanoj u Domu učenika "Angelina Kojić Gina", pridružio i gradonačelnik Ivan Bošnjak. 
 
 
Da je saradnja između domova učenika u Zrenjaninu i Radencima uspešna i korisna, potvrdila je i Janja Prašnikar Neuvirt. Ona je istakla da su učenici iz Slovenije bili pomalo rezervisani nakon odluke da se poseti ovaj deo Srbije, a ne, na primer, Italija ili Austrija, ali da su se njihova mišljenja, nakon obilaska Novog Sada i boravka u Zrenjaninu, umnogome promenila.
- Utisci su zaista izvanredni, svi su prema nama bili prijatni i gostoprimljivi, deca su zadovoljna i raspoložena i izrazila su želju da ponovo dođu, kao i da žele da vide glavni grad Srbije, Beograd – istakla je direktorka i dodala da je ova saradnja uspostavljena zahvaljujući zrenjaninskom novinaru Božidaru Driniću, nakon njegove posete poljoprivrednom sajmu u Gornjoj Radgoni i boravka u srednjoškolskom domu u Radencima.
 
 
Boravak župana, odnosno kako bi kod nas značilo, predsednika Opštine Radenci, Janeza Rihtariča, iskorišćen je i za korisnu razmenu iskustva iz Slovenije stečenim tokom pristupanja ove zemlje Evropskoj uniji. Rihtarič je izrazio zadovoljstvo posetom učenika iz njegovom mesta Zrenjaninu, uz napomenu da su opština Radenci mala opština u odnosu na Zrenjanin.
- To je u Sloveniji specifično, da su opštine male, ali je na neki način i pozitivno, jer su upravo male opštine ostvarile značajan razvoj u prethodnom periodu – rekao je župan. 
 
Zamenik predsednika Skupštine grada, Ljubomir Stanisavljev, poželeo je gostima prijatan boravak u našem gradu i rekao da je Zrenjanin ponovo centar susretanja omladine i učenika iz različtih zemalja i regiona. 
- Današnji susret ima za cilj razmenu iskustva što se tiče domova učenika i obrazovanja i on je samo jedan u nizu susreta koje ćemo, u narednom periodu, pokušati da još više unapredimo i intenziviramo – istakao je on.