Održana 79. sednica Gradskog veća

Na danas održanoj sednici Gradskog veća, kojom je predsedavao gradonačelnik Čedomir Janjić, usvojen je Predlog Odluke o izmeni Odluke o uređivanju građevinskog zemljišta i kriterijumima i merilima za utvrđivanje visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta na teritoriji grada Zrenjanina.

Izvestilac po ovoj tački bila je Ljiljana Pecelj Luburić, a kako se u obrazloženju navodi Pravni osnov za donošenje ove odluke je Zakon o planiranju i izgradnji kojim je jedinici lokalne samouprave dato ovlašćenje da propisuje merila za obračun visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta na osnovu kriterijuma: stepena komunalne opremljenosti, godišnjih programa za uređivanje građevinskog zemljišta, urbanističke zone, namene i površine objekta, Statuta grada Zrenjanina kojima je propisana nadležnost, kao i vrste akata koje donosi Skupština grada. Kako se navodi u tom obrazloženju, JP ''Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina'' Zrenjanin dostavilo je Gradskoj upravi – Odeljenju za urbanizam, inicijalni predlog za izmenu navedene Odluke i to člana 20, stav 1. tačka 22. tako što bi se koeficijent od 0,10 za izgradnju ribnjaka zamenio koeficijentom od 0,01. Pecelj Luburić je ukazala da je donošenje ove odluke vid realnije cene i vrsta stimulacije za buduće investitore.

Članovi Gradskog veća usvojili su danas i Predlog Rešenja o izmeni Rešenja o obrazovanju i imenovanju članova Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima na teritoriji grada Zrenjanina.Na ovoj sednici usvojeni su i Predlozi Zaključaka o davanju saglasnosti na izmenu i dopunu finansijskog plana mesnih zajednica.
Izvestilac po ovoj tački dnevnog reda, Mirjana Maluckov je kazala da su sve mesne zajednice u zakonskoj obavezi da izvrše korekciju finansijskih planova u skladu sa odlukom o izmenama i dopunama odluke o budžetu za 2014. godinu. Svih 19 mesnih zajednica koje su predale finansijske planove, usklađeni su sa navedenom odlukom, a najviše korekcija, kako je navela, bilo je u delu samodoprinosa, usmeravanje prihoda od zakupa i u domenu plata. 

Današnji dnevni red dopunjen je i tačkom koja se tiče izmena i dopuna programa raspodele sredstava za delatnost primarne zdravstvene zaštite u 2014. godini.U izjavi novinarima nakon sednice veća, gradonačelnik Janjić je istakao da će tom odlukom na drugačiji način biti raspoređena sredstva određena za primarnu zaštitu.
- Primarna zdravstvena zaštita jeste u obavezi lokalne samouprave. U tom delu imamo određenih problema, posebno sa kadrovima, lekarima po naseljenim mestima i radimo sve kako bismo te probleme prevazišli i ovo je jedna od tih mera – rekao je Janjić.

Gradonačelnik je ukazao da je odluka o uređivanju građevinskog zemljišta, koja će se sutra naći i na dnevnom redu Skupštine grada kao predlog odbornicima, jedna od prvih stimulativnih mera koje će lokalna administracija doneti za investiranje u grad Zrenjanin.
- Nisu investiranje samo industrijska zona, braunfild investicije i postrojenja, investiranje je i ribnjak, ali i druge investicije u poljoprivredi. Ovom odlukom se deset puta smanjuje taksa za izgradnju ribnjaka jer želimo da stimulišemo investitore koji  imaju novac i koji su u tom biznisu, ali i one koji razmišljaju da izgrade ribnjak na području našeg grada. I tu se mogu zaposliti ljudi, a upravo zbog toga smatramo da je donošenje ovakve odluke dobar potez – rekao je Janjić.