Prisećanjem na pale borce obeležen Vidovdan

Povodom obeležavanja Vidovdana danas su položeni venci na spomen - obeležja palim borcima u našem gardu. Venci su najpre položeni na spomen – ploču palim borcima iz Prvog svetskog rata, na Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Svetosavskoj ulici, a u ime Grada Zrenjanina vence su položili gradonačelnik Čedomir Janjić,  zamenik predsednik Skupštine grada Ljubomir Stanisavljev i član Gradskog veća Dragomir Radomanac, kao i predstavnici Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912 – 1918, njihovih potomaka i poštovaoca.


 

Gradonačelnik je istakao da je Vidovdan značajan datum u istoriji Srba, dan kada se prisećamo stradanja i prilika da se prisetimo svih predaka koji su svoje živote dali za našu zemlju, za slobodu koju uživamo.
-Lokalna samouprava, zajedno sa udruženjima koja čuvaju tradiciju, podseća se danas na sve naše pretke koji su svoje živote dali za svoju zemlju. Mi smo im na tome zahvalni i čuvaćemo i ubuduće uspomenu na njih – rekao ej gradonačelnik Janjić napominjući da će lokalna samouprava u narednom periodu i ojačati saradnju sa udruženjima ratnih dobrovoljaca i svim drugim koja neguju i čuvaju tradiciju našeg naroda.
 

  

 

Borislav Novaković, predsednik Udruženja ratnih dobrovoljaca je istakao da ta organizacija neguje tradiciju od Kosovskog boja do današnjih dana, za sve oslobodilačke borbe srpskog naroda.
- Današnji dan je dan kada posećujemo mesta gde su spomen – obeležja naših boraca, to je mala žrtva nas potomaka našim precima. Zaslužuju oni to, i mnogo više jer njihova dela ostaju za sva vremena i mi ih ne smemo zaboraviti i preneti na mlađe, da se nikada ne desi da se njihova imena i dela zaborave – rekao je Novaković. 
 



 

Ispred zgrade nekadašnjeg Komiteta održan je danas parastos i položeni su venci na spomen-obeležja, poginulima u ratnim sukobima od 1991-1999. godine, sa teritorije Grada Zrenjanina, u prisustvu članova porodica i rodbine, čelnika lokalne samouprave Grada Zrenjanina, udruženja boraca naroodnooslobodilačkog rata i ratnih sukoba na prostorima nekadašnje Jugoslavije, ratnih vojnih invalida, predstavnika MUP-a i sveštenstva SPC.Ispred Grada Zrenjanina, venac su položili zamenik gradonačelnika Saša Santovac, sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić i član Gradskog veća Dragomir Radomanac.
Zamenik gradonačelnika Saša Santovac rekao je okupljenima da bol koji osećaju porodice poginulih nenadoknadiva.
 

  


- Zbog toga im, u ime Grada, i u svoje lično ime izjavljujem najiskrenije saučešće. U istoriji našeg naroda često smo se susretali sa ratovima u kojima smo izgubili dedove, očeve, braću, ali narodi koji pamte svoju istoriju iz nje mogu mnogo toga naučiti. Mi smo naučili da moramo poštovati naše pretke,  ono što su za nas uradili, a isto tako uzeti to kao obavezu da obezbedimo našoj deci sigurnu budućnost u ovoj državi u kojoj neće biti ratova i u kojoj će želeti da žive i imati perspektivu – rekao je Santovac napominjući da Grad Zrenjanin neće zaboraviti istoriju i sugrađane poginule u ratovima.

 

  

 

Prisutnima se obratio i predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida Grada Zrenjanina Jovica Pilipović, koji je rekao da u životu Srba Vidovdan zauzima posebno mesto, a da je sećanje na pogunule deo našeg identiteta i da bi se trebalo češće prisećati.
- Hvala njima, a opomena živima da se nikad ne ponovi, ali nikada i ne zaboravi. Naši su saborci dali svoje najveće blago, svoj život, radi slobode – istakao je Pilipović.