U Lukićevu održan "Žetveni dan"

Povodom manifestacije "Žetveni dan“ koja se ove godine organizuje po osmi put, Zrenjanin su danas posetili Nenad Katanić, pomoćnik ministra poljoprivrede i Danilo Golubović, državni sekretar za koje je u kabinetu gradonačelnika Čedomira Janjića organizovan prijem.


 

Osmi po redu "Žetveni dan“ održan je na parcelama u Lukićevu, u organizaciji Instituta za ratarstvo iz Novog Sada, Zadružnog saveza Vojvodine i ovogodišnjeg domaćina, Zemljoradničke zadruge "Veljko Lukić Kurjak“, a događaju su pored pomoćnika ministra poljoprivrede, državnog sekretara i gradonačelnika  Janjića prisustvovali i predstavnici brojnih institucija i ugledni poljoprivredni proizvođači.
 

  

 

Radisav Jovanov, predsednik Zadružnog saveza  je istakao da se ova manifestacija organizuje u čast žetve pšenice i ukazao da se poljoprivrednici kao i svake godine suočavaju sa problemom jer ne znaju cenu, a ni kome će pšenicu predati, ni prodati.
Državni sekretar Golubović je istakao da su poljoprivrednici koji su posejali pšenicu suočeni sa brojnim problemima, od poplava, do lisne rđe, glodara i drugih.


 

- Ništa im nije išlo u prilog, ali ipak mislim da će na kraju sve biti kako treba, jer situacija je svake godine ista. Nakon žetve cena je niža, a ko je u mogućnosti da koristi javna skladišta, koje je omogućilo ministarstvo, imaće povoljniju cenu, dok oni koji nisu bili spremni moraće prodati pšenicu odmah posle žetve po nižoj ceni – rekao je Golubović napominjući da Srbija nezaustavljivo ide ka Evropskoj uniji, a da Ministarstvo poljoprivrede čini napore kako bi obezbedilo sigurnu budućnost poljoprivrednika u narednih dvadesetak godina. 


  

 

Na današnjoj svečanosti mogao čuti i podatak da u srednjem Banatu ima 230.000 hektara obradivih površina, što je jedan hektar po svakom stanovniku, a grad Zrenjanin 120.000 stanovnika i isto toliko hektara zemlje.
Gradonačelnik Janjić je istakao značaja agrara koji će, kako je naveo, imati i posebno mesto u Strategiji razvoja Grada Zrenjanina.



- Mi smo prepoznali da je poljoprivreda grana koja će biti zamajac razvoja ovog regiona. To nije novost, ali ćemo pokušati da na razne načine i raznim stimulacijama tu granu razvijemo. Toj tvrdnji u  prilog govori i činjenica da smo na današnjoj sednici Gradskog veća doneli odluku da takse za izgradnju ribnjaka na teritoriji grada smanjimo za čak deset puta – rekao je Janjić. 
Domaćin ovogodišnje manifestacije, Zemljoradnička zadruga "Veljko Lukić Kurjak" ocenjena je kao jedna od uspešnijih u Vojvodini, koja osim što je uspela da dobro posluje poseduje i savremenu mehanizaciju, a prednjači i kada je reč o navodnjavanju.