Institucije zajednički u zaštiti žrtava nasilja u porodici

Sporazum o saradnji institucija u sprovođenju zaštite žrtava nasilja u porodici na području grada Zrenjanina potpisan je danas u Baroknoj sali Gradske kuće između svih relevantnih institucija koje se bave ovom problematikom. Ukupno njih trinaest.
U ime Grada Zrenjanina, Sporazum je potpisao gradonačelnik Čedomir Janjić, koji je tom prilikom rekao da Sporazum predstavlja i objedinjuje institucionalna rešenja za povezivanje i saradnju pružalaca usluga zaštite osobama koje su preživele nasilje.

 

 

- Nasilje na nad porodicama je veliki problem u našem društvu i ne smemo da zatvaramo oči nad njim i da budemo dobre komšije koje će da zapuše uči kada čujemo da se nešto loše dešava u okruženju. Pokušaćemo da rešimo problem kroz institucije i drago mi je što su sve relevantne institucije prihvatile da učestvuju u pravljenju ovakvog jednog dokumenta a ubeđen sam da će učestvovati i u njegovom sprovođenju te da ćemo svi zajedno videti pomak u rešavanju ovog problema -  istakao je gradonačelnik Janjić. 
Potpisivanju Sporazuma prisustvovala je danas i Anita Beretić, pomoćnica pokrajinskog sekretara za ravnopravnost polova koja je istakla da su ovakvi Sporazumi od izuzetne važnosti, ne samo zato što je to zakonska obaveza institucija. 
- Dug je i težak put iza nas sa mnogo prepreka. Ovo kazuje opredeljenje lokalne zajednice i institucija, ali i opredeljenje građanki i građana Zrenajnina da se na nasilje ne sme ćutati i da institucije moraju uhvatiti u koštac sa nasiljem nad ženama, ali i nasiljem uopšte – rekla je ona i ukazala da je Zrenjanin u prethodnom periodu bio izuzetan partner tom sekretarijatu.

 

   

 

Svetlana Grbo iz Centra za socijalni rad grada Zrenjanina istakla je da je Zrenjanin jedan od onih gradova koji ima dobre modele zaštite žrtava nasilja kao i model dobre saradnje institucija, koji se čak prenose i na druge gradove.
- Fenomen nasilja je vrlo složen i njime, kao i zaštitom žrtava nasilja institucije mogu samo zajedno da se bave. Kako je važno obezbediti zbrinjavanje žrtve, tako je važno i obezbediti sudsko procesuiranje nasilnika, kao i preduzeti sve one mere koje su u nadležnosti drugih organa i institucija koje pružaju zaštitu i podršku- istakla je Grbo i napomenula da je i cilj sporazuma koji je potpisan da se u njemu definiše sve ono što je bitno u postupanju institucija. 

 

   

 

- Ovaj dokument je koji uobličava dosadašnju saradnju i obavezujući je za sve potpisnike, što je veoma važno iz perspektive bezbednosti žrtve. Takođe, ovo je važno i zbog toga što smo kao institucije postigli jedan standard koji je veoma visok na teritoriji čitave republike i ispod koga nećemo ići - zaključila je Grbo. 
Mirjana Istrat predsednica Prekršajnog suda u Zrenjaninu, koji radi po zahtevima za pokretanje prekršajnih postupaka nasilja, ne samo u porodici, je kazala da je u tom smislu u 2014. podneto 48 zahteva.
 

 

- U toku prošle godine rešeno je, osuđujućom presudom 76 predmeta, a oslobađajućom 55. Prekršajni sud postupa i sarađuje sa svim institucijama koje u okviru svoje nadležnosti takođe obuhvataju problem zaštite žrtava od nasilja -  rekla je Istrat i navela da žrtve nasilja često ne žele da svedoče, predomisle se, odbijaju, ne idu kod lekara. Oni, kako je kazala, prijavljuju policijskoj upravi nasilje, ali kasnije to negiraju i objašnjavaju na drugi način, a kada se sve dešava u okviru porodice teško je doći do drugih dokaza.
- Mi nemamo pravo da utičemo na njih i nateramo ih da svedoče, to je njihova volja. Po pravilu prvi put stranke to i ne žele, a ukoliko se nasilje ponavlja uključuje se i Centar za socijalni rad i u tom slučaju postižemo bolji efekat i na adekvatniji način možemo da rešimo slučaj – objasnila je Istrat.