Ivana Španović prva na svetskoj rang listi u skoku u dalj

Zrenjaninka Ivana Španović, atletičarka novosadske "Vojvodine" i državna rekorderka u skoku u dalj,  prva je na svetskoj rang listi u skoku u dalj, prema rangiranjustatističkog portala "Ol-atletiks". Španovićeva je prva na listi sa 1.320 bodova, druga je Amerikanka Britni Ris sa 1.304, a treća Eloiz Lesije iz Francuske sa 1.300 bodova.
Portal "Ol-atletiks" (www.all-athletics.com) od 1999. godine rangira atletičare na osnovu rezultata na pet najboljih takmičenja, godinu dana unazad od objavljivanja liste. U obzir se uzima kategorijatakmičenja, rezultat i plasman i to je razlika između bodovanja svetske atletske federacije, koja računa jedan najbolji rezultat u toku sezone.
 


To je prvi put da se jedan atletičar iz Srbije nađe na prvom mestu liste, a do sada su najbliži tome bili Biljana Topić (peto mesto), Dragutin Topić, Asmir Kolašinac, Emir Bekrić i Mihail Dudaš (sedmomesto), Dragan Perić (osmo mesto) i Dragana Tomašević (deveto mesto).
Španovićeva je prošle godine osvojila bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u Moskvi, a ove godine je pobedila na mitingu Dijamantske lige u Judžinu, osvojila je drugo mesto u šangaju, a treće mesto u Parizu. Na Svetskom dvoranskom prvenstvu u Sopotu osvojila je bronzanu medalju.
Na ovom uspehu Ivani Španović čestitao je, u ime Grada Zrenjanina, gradonačelnik Čedomir Janjić.
- Zrenjaninci su ponosni na Ivanu Španović. U ime Grada, i u svoje lično ime, čestitam joj na ovom izuzetnom uspehu i tituli najbolje na svetu. Zrenjanin je iznedrio brojne uspešne sportiste, a Ivana je pokazala da se požrtvovan rad i sportski duh moraju negovati od najaranije mladosti. Čestitam i porodici Španović, jer mlade Zrenjanince i dalje uče tim, pravim, vrednostima. Ivani želim još mnogo uspeha na svim poljima – poručio je gradonačelnik Janjić.