Polaganjem venaca obeležen 7. jul

 

Povodom obeležavanja 73. godišnjice ustanka naroda Srbije protiv fašističkog okupatora u Drugom svetskom ratu, danas su ispred spomenika Narodnog heroja Žarka Zrenjanina – Uče vence položili, predstavnici Grada, Saša Santovac zamenik gradonačelnika, zamenik predsednika Skupštine grada Ljubomir Stanisavljev i Dragana Lazić zamenica sekretara gradske Skupštine, predstavnik Vojske Srbije major Milinkov Saša, načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga Dušan Šijan kao i predstavnici SUBNOR-a i drugih organizacija i udruženja.
 


 

Na današnji dan, 7. jula 1941. godine, smatra se da je počeo ustanak u Srbiji, u selu Bela Crkva, kod Krupnja, gde se na Ivanjdan održavao tradicionalni seoski vašar. Ovde je došla grupa partizana iz Rađevske partizanske čete, koji su okupljeni narod pozvali u borbu protiv okupatora. Ustanak se proširio prvo na Zapadnu, a zatim i na druge krajeve Srbije.
- Obaveza je svih nas da se prisetimo prošlosti i svih ljudi koji su dali živote za našu državu -  poručio je zamenik gradonačelnika Saša Santovac.
 


-Samo vodeći računa i brigu o prošlosti možemo da stvorimo srećniju, izvesniju i lepšu budućnost. Ta nas prošlost obavezuje da deca koja žive u Srbiji kao i nove generacije budu prioritet svih nas, da im se stvori budućnost u kojoj je mir i u kojoj nema ratova, u želji da obeležavano datume sa lepšim povodom, a ovi da budu deo prošlosti koje treba da se prisećamo -dodao je Santovac.

 


Nakon polaganja venca na spomenik, načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga Dušan Šijan je istakao: Danas smo na vrlo skroman način obeležili jedan datum koji je od izuzetnog značaja za istoriju srpskog naroda i Republiku Srbiju.Ovim današnjim činom smo odali poštu ljudima koji su u vremenu u kom su živeli bili na visini istorijskog trenutka i dali ogromnu žrtvu, a mnogi od njih ono što je najvažnije i najsvetije, a to su životi, za slobodu u borbi protiv fašizma i zavojevača koji su hteli da unište Srbiju i srpski narod. Mi smo na ovaj način odavajući poštu njima poručili i mladim naraštajima kao i svima nama da njihova žrtva nije uzaludna i da ćemo ovaj događaj i u budućnosti obeležavati" 



Neđo Papić, predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a takođe je prisustvovao događaju.
 - Obeležavanje današnjeg datuma, 7. jula je veliki datum za borce i njihove potomce i za sve nas koji poštujemo NOB i njen doprinos današnjoj slobodi. Ovaj datum je ranije više proslavljan i obeležavan na mnogo načina, ali danas mi dostojanstveno ali skromno obeležavamo 7. jul i obeležavaćemo ga i ubuduće, jer to od nas traži mlada generacija -  napomenuo je Papić.