Radni susret sa ministrom Vulinom

Kakvi su planovi Vlade i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za podsticanje zapošljavanja i unapređenje socijalne politike, šta donosi novi Zakon o radu i može li se unaprediti funkcionisanje rada, teme su o kojima se razgovaralo na radnom susretu ministra Aleksandra Vulina i članova i partnera Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj - NALED, u sredu, 9. jula 2014. godine u hotelu Hajat. Ispred Grada Zrenjanina, koji je u članstvu NALED-a, tom skupu prisustvovao je zamenik predsednika Skupštine grada Zrenjanina Ljubomir Stanisavljev.
 

 

Ministar Vulin je, između ostalog, naglasio da je želja Vlade Srbije bila da se u Zakonu o radu izmene sve odredbe koje će ambijent za poslodavce učiniti boljim, ali vodeći računa o interesima radnika. On je tom prilikom pohvalio kompanije u članstvu NALED-a kao najbolji deo privrede koji redovno izmiruje obaveze prema državi i zaposlenima i ocenio da su uputili dobre predloge za izmene Zakona o radu, od kojih su gotovo svi uvaženi, a nisu bili u suprotnosti sa interesima radnika. Ministar za rad i njegovi saradnici predstavili su liderima javnog, privatnog i civilnog sektora iz članstva NALED-a planove kada je reč o unapređenju rada inspekcije rada, kao i socijalne politike. Kada je reč o inicijativi NALED-a u okviru antibirokratske kampanje „Pitajte kada“ da se smanji broj dokumenata potrebnih porodiljama i njihovim poslodavcima za osvarivanje prava na naknadu tokom odsustva, ministar rada saopštio je da je već formirana radna grupa u Ministarstvu koja radi na izmenama Zakona o finansijskoj podršci poridici s decom, koja će do kraja godine smanjiti rešiti taj problem. 


 

 

Odgovarajući dalje na pitanja članova iz oblasti smanjenja administrativnih troškova i suvišne administracije, ministar Vulin je podsetio da će radne kljižice otići u zaborav. Tokom diskusije, članovi NALED-a predložili su ministru Vulinu nekoliko mera za podsticanje zapošljavanja, među kojima su podrška države malim i srednjim preduzećima u zapošljavanju novih radnika i posebni podsticaji kompanijama koje žele da zaposle nove radnike, a posluju na teritoriji nerazvijenih opština. 
Nakon tog skupa, ministar Vulin razgovarao je i sa zamenikom predsednika Skupštine Zrenjanina, Ljubomirom Stanisavljevim. Tom prilikom dogovorena je poseta ministra našem gradu.