Takmičenje žetelaca u Mužlji

Na parceli poljoprivrednog gazdinstva ''Sanel'' u Mužlji, prošle subote održano je 31. takmičenje u kosidbi žita na tradicionalan način. Takmičenje je okupilo 20 ekipa iz Mužlje, Torde, Temerina, Skorenovca, Belog Blata i mesta Orošhaz u Mađarskoj.
Uz podršku grada, u organizaciji smotre učešće je uzela cela Mužlja, uz posebno zalaganje članova organizacionog odbora Janoša Palatinuša, nekadašnjeg direktora Zemljoradničke zadruge ''Mužlja'', Zoltana Kovača i Đule Madarasa, direktora ''Carske bašte'', koji inače aktivisti lokalnog udruženja ''Fokus''.


 


Nadmetanje žetelaca je otvorio zamenik gradonačelnika Saša Santovac, narodna poslanica Elvira Kovač i pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Knežević, a blagoslovio kapelan Stojan Kalapiš.


    

- Ovakve manifestacije ćemo i dalje podržavati i negovati.Takmičenje žetelaca nije nadmetanje nego negovanje tradicije. Da bismo mogli da pogledamo u budućnost moramo čuvati i sećati se i prošlosti. Ova manifestacija je višestruko značajna jer se na ovaj način razvija seoski turizam, a uspešno se promoviše i zdrava hrrana i zdrav način života. Iskoristio bih priliku da kažem da ćemo povećavati udeo agragnog budžeta u gradskom budžetu. Imamo već lepih rezultata u subvencionisanju dela kamata poljoprivrednicima prilikom kupovine repromaterijala na kredit. Pomoćićemo navodnjavanje i odvodnjavanje, poljočuvarsku službu. Ulažemo i napore da se i prehrambena industrija ''stavi na noge''. Pohvalio bih sada kada smo u Mužlji sjajnu saradnju trgovine ''Gomeks'' i povrtara i voćara sa klasterom Fokus - rekao je Saša Santovac.